Preşedintele Colegiului Medicilor din România, Daniel Coriu a spus totul despre vaccinul AstraZeneca. Mai exact, potrivit acestuia, având în vedere modul în care funcţionează acest vaccin, el fiind realizat pe bază de particulă virală, apariţia reacţiilor adverse mai frecvente decât la vaccinurile bazate pe ARN Mesager este normală.

El a mai adăugat că nu este deloc corect să ”stimatizăm acest produs”, doar pentru reacțiile pe care le-a avut în funcție de persoana căreia i-a fost adminstrat.

“Nu este foarte corect să stigmatizăm acest produs. Este normal să existe mai multe reacţii adverse, este absolut normal pentru că vorbim de o particulă virală. Dacă în celelalte preparate vorbeam de un ARM Mesager, de o moleculă de ARN unde riscurile unei toxicităţi, unui efect advers erau foarte mici, aici vorbim de o particulă virală care este injectată şi e normal să existe mai multe efecte adverse” a spus medicul, la Digi24.

Daniel Coroiu, despre afecțiunile trombo-embolice

De menționat este faptul că, Daniel Coroiu este medic hematolog și a vorbit și despre afecţiunile trombo-embolice. Potrivit medicului, acestea reprezintă principala cauză de mortalitate în lume. Totodată, el a subliniat faptul că există câteva zeci de cazuri în toată lumea, iar unele sunt într-adevăr grave.

”Dar legat de aceste complicaţii trombo-embolice – şi acesta este domeniul meu de expertiză – vorbim de câteva zeci în toată lumea, până în 50, într-adevăr, unele destul de grave, dar trebuie să reamintim un lucru: accidentele trombo-embolice reprezintă prima cauză de mortalitate în lume şi de morbiditate. La 100.000 de locuitori, în fiecare an avem în jur de 1.400-1.500 de astfel de evenimente trombo-embolice”, a mai afirmat Daniel Coriu.

Medicul a vorbit și despre țările care au decis suspendarea vaccinului AstraZeneca. El consideră că autoritățiel aua avut cel mai probabil argumente puternice în funcție de care au luat această decizie.

”Au avut argumente puternice legate de reglementări interne”, a mai spus medicul, precizând că acest lucru nu trebuie să pună în discuţie eficienţa vaccinului.