Preşedintele Partidului Civic Maghiar (PCM), János Mezei, s-ar fi întâlnit cu premierul Viorica Dăncilă, înainte de moțiune, pentru a-i determina pe cei doi deputaţi ai partidului să susțină guvernul, relatează cotidianul transilvănean „Háromszék”, citat de MTI.

Ziarul a intrat în posesia unei scrisori ce aparține unuia dintre deputați, József Kulcsár Terza. În această scrisoare, deputatul critică faptul că preşedintele partidului i-a invitat pe deputaţii săi să voteze în favoarea Guvernului Dăncilă.

De asemenea deputatul mai menționează în scrisoare că trei dintre vicepreşedinţii partidului i-au confirmat faptul că întâlnirea această secretă a avut loc.

Deputatul îi reproșează președintelui PCM și faptul că i-a cerut președintelui UDMR, ca în schimbul sprijinului guvernului liberal să solicite graţierea celor doi secui condamnaţi cu acuzaţia de terorism, István Beke şi Zoltán Szőcs.

“Pentru mine este de neînţeles că tu, care te afli într-o relaţie informală cu preşedintele Partidului Social-Democrat, cu şeful Guvernului României, în locul obţinerii de foloase, de ce nu l-ai rugat pe acesta sau de ce nu ai pus drept condiţie, în cadrul întâlnirii secrete, clarificarea situaţiei lui Beke şi Szőcs?”

Contactat de cotidianul transilvănean „Háromszék”, președintele PCM a spus inițial că cele afirmate în scrisoare sunt nefondate, dar apoi și-a nuanțat afirmațiile, spunând că problemele interne ale partidului trebuie clarificate în forurile interne, nu în public.

Moțiunea de cenzură din 10 noiembrie a fost votată de 21 de deputați și 9 senatori din UDMR. Din grupul UDMR fac parte și cei doi politicieni ai PCM, Zsolt Biró şi József Kulcsár Terza.