Moţiunea, intitulată „Ca să reconstruim România, Guvernul Dăncilă trebuie demis de urgenţă!”, are 237 de semnături de la parlamentari PNL, USR, PMP, PRO România, ALDE, UDMR, minorităţi naţionale, dar şi două de la PSD, conform liderului liberalilor Ludovic Orban.

Pentru ca moţiunea de cenzură să fie adoptată de Parlament sunt necesare 233 de voturi.

Potrivit configuraţiei parlamentare, grupurile care susţin moţiunea au: PNL – 95 de membri, USR – 40 de membri, UDMR – 30 de membri, PMP – 12 membri, iar PRO Europa – 39 de membri. La aceştia se adaugă 18 senatori neafiliaţi, provenind de la ALDE şi PRO România, dar şi o parte dintre cei 17 deputaţi ai minorităţilor naţionale.

De cealaltă parte, grupurile PSD, care susţin Guvernul, au 206 membri, la care se adaugă parlamentarii neafiliaţi, cel puţin 6, care au fost excluşi din ALDE după ce au acceptat nominalizări de posturi în Guvern sau au dorit să rămână alături de social-democraţi.

Social-democrații au încă încredere în puterile lor și declarau recent că moțiunea nu are șanse să treacă cu toată susținerea partidelor de opoziție. Motivul ar fi simplu, după cum declara preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, nu există un lider în fața tuturor acestor partide dar nici un program de guvernare sau prim ministru. Toate acestea sunt esențiale pentru a trece moțiunea.

Președintele Klaus Iohannis nu a ratat nici acum ocazia de a o critica pe Viorica Dăncilă și este de asemenea convins că Executivul va pica.