"Ne-am exprimat admiraţia pentru modul în care a gestionat Portugalia absorbţia fondurilor europene şi chiar am propus constituirea unui grup de lucru pentru schimbul de bune practici, astfel încât şi România să ajungă la un procent de absorbţie cum îl are Portugalia", a declarat Viorica Dăncilă, la Lisabona, într-o declaraţie de presă comună cu Antonio Costa, difuzată pe pagina de Facebook a Guvernului. 

Totodată, Viorica Dăncilă a precizat că a discutat cu Antonio Costa despre relaţiile bilaterale dintre România şi Portugalia şi despre intensificarea relaţiilor economice. 

"Am discutat despre cooperarea mult mai bună şi înfiinţarea unei foi de parcurs pentru o cooperare interguvernamentală între România şi Portugalia, dar şi intensificarea relaţiilor din punct de vedere parlamentar. Am avut o abordare sectorială din punct de vedere economic, am discutat despre puncte comune, puncte pentru care vrem să intensificăm cooperarea (…). Azi am făcut un prim pas prin semnarea unor acorduri de cooperare în domeniul cercetării, în domeniul inovării şi în domeniul sănătăţii", a afirmat Dăncilă, potrivit Agerpres. 

De asemenea, premierul român i-a mulţumit omologului portughez pentru modul în care sunt trataţi românii din Portugalia. 

"Am mulţumit domnului prim-ministru pentru modul în care sunt trataţi românii, comunităţile de români în Portugalia, o abordare care constituie un exemplu la nivel european", a mai afirmat Dăncilă. 

La rândul său, Antonio Costa a afirmat că relaţiile dintre Portugalia şi România "au un istoric îndelungat", făcând referire şi la parteneriatul celor două ţări în cadrul NATO şi al Uniunii Europene. 

Totodată, premierul portughez a vorbit despre relaţiile bilaterale dintre cele două ţări şi despre comunitatea de români din Portugalia. 

"Aş dori să mulţumesc acestei comunităţi pentru contribuţia adusă economiei portugheze", a mai afirmat Antonio Costa.