Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, are de gând să modifice radical statutul formaţiunii în ceea ce priveşte desemnarea candidatului social-democrat la alegerile prezidenţiale.

Modificare statutară convenită în interiorul PSD

Inspirat de modelul folosit în Statele Unite, Ciolacu afirmă că nu mai trebuie ca preşedintele partidului să fie automat şi candidatul pentru Cotroceni. În schimb, vor fi organizate alegeri preliminare în interiorul PSD.

“Am stabilit cu colegii mei şi vom face o modificare statutară – candidatul pentru alegerile prezidenţiale nu va mai fi desemnat de către Comitetul Politic Naţional.

Vor fi alegeri preliminare în interiorul partidului pe o perioadă de timp limitată, cine doreşte, în fiecare organizaţie vor merge candidaţii, să vedem, statutar, chiar susţinerea unui candidat independent, să vedem dacă doresc.

Să lărgim cât putem de mult această posibilitate şi opţiune a cuiva să candideze şi să fie susţinut de PSD”, a declarat Marcel Ciolacu pentru DCNews.

“Decizia trebuie dusă până la baza partidului, mai ales pentru o asemenea demnitate”

În plus, Ciolacu a explicat că îşi doreşte ca şi “ultimul primar, ultimul consilier comunal” din cadrul PSD să aibă un cuvânt greu de spus în alegerea candidatului la prezidenţiale al partidului.

“Toată lumea să vadă cine îşi doreşte această demnitate şi ei vor vota dacă persoana respectivă este cea îndreptăţită sau nu. Îmi doresc să fie cât mai mulţi candidaţi. S-a terminat o dată pentru totdeauna, în interiorul PSD, ca preşedintele partidului este obligat să fie şi candidatul la funcţia de preşedinte al României.

Cred că este o modificare de fond foarte importantă şi foarte necesară într-un partid modern european. Decizia trebuie dusă până la baza partidului, mai ales pentru o asemenea demnitate”, a mai precizat Ciolacu.

Viorica Dăncilă pentru Cotroceni, o greşeală strategică

Liderul social-democraţilor a amintit şi de situaţia de la ultimele alegeri prezidenţiale, atunci când Viorica Dăncilă l-a înfruntat pe Klaus Iohannis şi a suferit un eşec usturător.

Preşedintele social-democraţilor a recunoscut că a fost o “greşeală strategică a PSD”, pe care şi-o asumă. Marcel Ciolacu a declarat că, „în virtutea statutului și a cutumei”, președintele partidului trebuie să spună dacă vrea să candideze şi astfel s-a ajuns la candidatura Vioricăi Dăncilă.

Sursa foto: INQUAM Photos, Octav Ganea