«Sistemul bancar are un rol esențial în dezvoltarea României. Este o combinație între un maraton și ștafetă atunci când vorbim de dezvoltarea României de 26 de ani și cred că fiecare dintre noi are un rol esențial în această ștafetă astfel încât în final să ajungem acolo unde ne dorim, adică la o creștere sustenabilă», a explicat vicepreşedintele Executiv Retail şi Private Banking  al BCR, Dana Demetrian.

Potrivit oficialului BCR, una dintre întrebările cheie din ultima perioada este dacă creşterea consumului este generat de investiţie sau nu cumva este un alt val. „Indiferent de ceea ce se întampla, sistemul bancar are rolul de a aloca capital. Avem decalaje în multe domenii, trebuie văzut cine stabileşte prioritatea pentru următorii ani. Mă rezum la un element cheie, spațiul locativ, un element important în generarea consumului din România. Realitatea este dură, este atât de dură încât nu ne vine să credem atunci când privim aceste statistici. În prezent, 40% din locuinţe sunt ocupate de 3 – 5 persoane. Vorbim de 5% dintre locuințe, adică spațiul locativ în care există șase membri ai familiei. Vorbim de o medie a suprafețelor de 40 mp în România în comparație cu Uniunea Europeană care se situează la 95 de metri pătrați. Până și Bulgaria are un spațiu locativ mediu mai mare decât al nostru“, a precizat Dana Demetrian.

Vicepreşedintele Executiv Retail şi Private Banking al BCR a adăugat că în România aproximativ 600.000 de familii își doresc să participe la îmbunătățirea spațiului locativ existent sau viitor. „Nu toată lumea dorește neapărat să construiască sau să achi­ziționeze o locuință nouă. Foarte mulți se gândesc și la îmbunătățirea actualului spațiu locativ“, a men­ționat Demetrian.