Vicepremierul Dan Barna a transmis, luni seară, că autorităţile din România vor lua decizii, dacă este cazul, în privinţa vaccinului AstraZeneca împotriva COVID-19. Totuși, acestea depind de hotărârile pe care le va lua la rândul său Agenţia Europeană a Medicamentului. Barna a explicat că în România nu au existat efecte ”dramatice” din cauza acestui vaccin.

Anunțul făcut de Barna

”Vom vedea care va fi decizia Ageniei Europene a Medicamentului şi în funcţie de asta vom lua decizii subsecvente, dacă va fi cazul”, a declarat Dan Barna, la Digi24, luni seară, întrebat despe decizia României cu privire la serul AstraZeneca.

Barna a mai explicat că în România au fost doar câteva efecte adverse care se regăsesc şi pe prospect, în urma administrării vaccinului AstraZeneca.

”Din ceea ce ştiu eu, în România, nu a  fost semnalat vreun caz dramatic generat de acest vaccin. Au existat efecte adverse mai mult sau mai puţin anunţate sau existente în prospect. Tot ce ştiu sunt efecte de o zi – două, după care persoanele au revenit la starea de sănătate permanentă”, a mai spus Barna, potrivit news.ro.

Mai multe ţări au anunţat deja suspendarea vaccinării cu serul AstraZeneca, după semnalarea de efecte secundare, printre care și Italia, Franța și Germania. Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) va avea joi o reuniune specială pentru a decide dacă sunt „necesare” măsuri cu privire la subiectul vaccinului de la AstraZeneca contra Covid-19, estimând că avantajele vaccinului depăşesc riscurile.

EMA recomandă în continuare vaccinul

”Informaţiile disponibile în acest stadiu indică faptul că numărul tromboemboliilor la persoanele vaccinate nu este superior celui observat pe ansamblul populaţiei”, a transmis luni agenţia europeană.

Totuși, EMA a declarat vineri într-un comunicat că „a recomandat actualizarea informaţiilor despre produs pentru a include anafilaxia şi hipersensibilitatea (reacţii alergice) ca efecte secundare”.

„Actualizarea se bazează pe o examinare a 41 de cazuri de posibilă anafilaxie observate în rândul a aproximativ 5 milioane de vaccinări din Marea Britanie”, a explicat agenţia cu sediul la Amsterdam.

„După o analiză atentă a datelor, comitetul însărcinat cu evaluarea riscurilor medicamentelor a constatat că o legătură cu vaccinul este probabilă în cel puţin unele dintre aceste cazuri”, a adăugat EMA.

Anafilaxia este deja un efect secundar cunoscut

Cu toate acestea, Agenţia Europeană a Medicamentului a declarat că anafilaxia, considerată o „reacţie alergică severă”, este deja un „efect secundar cunoscut care poate apărea, foarte rar, la vaccinuri”. Informaţiile privind vaccinul AstraZeneca/Oxford indică deja faptul că persoanele care primesc vaccinul trebuie ţinute sub „supraveghere atentă timp de cel puţin 15 minute” după administrare, în caz de reacţii alergice.