Criza economică mondială este o oportunitate de a reconsidera valorile din sectorul financiar, a declarat, marţi, liderul spiritual tibetan Dalai Lama, în timpul unei vizite în Polonia, transmite AFP.

„Poate că această nefericită criză poate servi ca o lecţie, pentru a începe să ne gândim la alte valori de ordin uman, nu numai la bani. Ce ce am învăţat? În ceea ce priveşte banii, avem nevoie de adevăr, onestitate – transparenţa este esenţială aici”, a spus Dalai Lama, la o conferinţă la Universitatea din Varşovia.

„Banii sunt importanţi”

Liderul spritual a adăugat că bani sunt, însă, esenţiali pentru existenţa umană. „Desigur, cunoştinţele mele, experienţa mea în domeniul financiar sunt zero. Sunt sigur că ştiu un singur lucru: banii sunt importanţi. Fără bani nu putem supravieţui. Banii sunt importanţi, dar, desigur, există şi alte valori ca o familie fericită şi o comunitate fericită”, a adăugat el.

Dalai Lama consideră că originile crizei se află în „lăcomie şi speculaţii”, respectiv în lipsa de transparenţă financiară în lume.

Cetăţean de onoare al Varşoviei

Dalai Lama a sosit în Varşovia, luni, pentru o vizită de 3 zile. Acesta urmează să primească miercuri titlul de cetăţean de onoare al capitalei Poloniei.

În timpul ultimei sale vizite în Polonia, în decembrie 2008, liderul spiritual tibetan, laureat al Premiului Nobel pentru Pace în 1989, a participat la ceremonia de aniversare a 25 de ani de la primirea Premiului Nobel de către Lech Wałęsa, lider al sindicatului polonez Solidaritatea.

SURSA: Mediafax