Constructorul auto german Daimler intenţionează să înceapă până în 2015 comercializarea unui autovehicul care foloseşte drept combustibil hidrogenul, tehnologie cu impact redus asupra mediului, a declarat directorul de cercetare al grupului german, Herbert Kohler, potrivit Mediafax.

„Preţul unui astfel de vehicul ar fi apropiat de cel al unui model diesel hibrid”, a spus Kohler, într-un interviu acordat revistei germane Wirtschaftswoche. Lansarea unui astfel de vehicul este planificată pentru 2015, a precizat un purtător de cuvânt al Daimler.

Platina e cea mai mare problemă

Proprietarul Mercedes-Benz trebuie să depăşească un obstacol major pentru a trece la producţia în masă a acestor vehicule, respectiv utilizarea a aproximativ 60 de grame de platină, un metal foarte scump, la construcţia fiecărui motor.

Grupul a reuşit să obţină progrese şi intenţionează să ajungă la utilizarea a aproximativ 10 grame de platină la fircare motor, pentru a reduce costurile.

Autovehiculele care folosesc celule de combustie, o tehnologie concurentă cu cea a maşinilor hibride, emit doar apă şi căldură.

Giganţii mondiali au legat o coaliţie

În septembrie, producătorii auto Daimler, Toyota, Renault/Nissan, Ford, General Motors, Honda, Hyundai si Kia au semnat un acord pentru a încuraja introducerea de vehicule bazate pe celule de combustie, precum şi dezvoltarea infrastructurii pentru distribuţia hidrogenului pe post de carburant, mai întâi în Germania, Statele Unite, Japonia şi Coreea de Sud.

Toyota este primul constructor care a aunţat că va lansa în 2015 un model comercial de autovehicul pe bază de hidrogen.

SURSA: Mediafax