"Am fost sâmbătă la Arad să văd ceea ce s-a întâmplat la Staţiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Creşterea Bovinelor. Vineri, o tornadă cu epicentrul la staţiune a întrerupt toată activitatea, tot fluxul de producţie, practic au rămas fără curent electric, "au zburat" acoperişurile adăposturilor şi ale sediilor. Tornada a rupt pomi şi a rănit animale, iar grindina care a căzut a distrus peste 400 de hectare de culturi cu grâu şi rapiţă. A fost dezastru acolo şi vrem să vedem săptămâna viitoare ce soluţii găsim ca să-i ajutăm, pentru că este una dintre staţiunile care a rezistat de-a lungul vremii şi care are un fond genetic foarte important pe rasele de bovine brună şi bălţată. Este genetică serioasă la staţiune, o muncă de foarte mulţi ani", a declarat Petre Daea.

În ceea ce priveşte starea culturilor agricole la această dată, oficialul de la MADR a afirmat că toate "arată bine", dar ele devin valoroase "numai atunci când ajung sub cheie" şi de aceea nu face estimări în privinţa producţiilor. "Culturile arată bine la această dată, dar toate sunt valoroase numai atunci când ajung sub cheie. A început recoltarea la orz, la rapiţă, va începe grâul în zilele următoare, mai repede decât în alţi ani pentru că sunt temperaturi ridicate. Eu nu pot acum să mă pronunţ şi să fac afirmaţii că vom avea o producţie vegetală bună sau rea în acest an, decât, aşa cum am mai spus, atunci când se află sub cheie. Important este că fermierii au început să irige şi avem pe câmp peste 1.000 de kilometri de canale pline de apă, mai mult decât lungimea Dunării şi ne apropiem de 80.000 de hectare irigate în acest an. Fermierii au început să refacă contractele, iar la ora actuală avem capacităţi de udare până la 800.000 de hectare", a explicat ministrul interimar al Agriculturii.

„Au fost lansate nu mai puţin de 100 de rachete cu efect asupra culturilor din Vrancea şi Iaşi”

Daea a mai spus că vineri a avut cea mai grea zi din punct de vedere al activităţii de protejare împotriva grindinei, pentru că au fost lansate nu mai puţin de 100 de rachete cu efect asupra culturilor din Vrancea şi Iaşi. "Vineri am avut cea mai grea activitate din punct de vedere al protejării împotriva grindinei. S-au lansat peste 100 de rachete, cu efect pentru protejarea zonelor Iaşi şi Vrancea, în caz contrar grindina ar fi zdrobit tot. De aceea trebuie mărită capacitatea sistemului antigrindină la întreaga suprafaţă a ţării. Cele mai multe rachete s-au lansat la Iaşi, iar efectele au fost cele scontate: am protejat culturile agricole şi am prevenit o situaţie care putea fi foarte gravă", a arătat Daea.

În ceea ce priveşte sprijinul pe care MADR l-ar putea da fermierilor români pentru a nu fi defavorizaţi faţă de importatori în momentul valorificării producţiilor de cereale, Daea a menţionat că ministerul lucrează la introducerea unui instrument privind calitatea produsului pentru protejarea agricultorilor.

Recent, Federaţia Pro Agro şi-a exprimat îngrijorarea faţă de modul în care preţurile cerealelor scad continuu în bazinul Mării Negre, fără vreo justificare, însă cu implicaţii majore asupra noii recolte din România estimată la o calitate bună şi foarte bună, susţinând totodată aplicarea unei strategii de preţ bazată "în mod agresiv" pe calitatea produselor furnizate.

"Ministerul nu poate interveni pe piaţă cu reglementări de preţ, dar avem în vedere să facem modificări legislative pentru a introduce un instrument care să ia în considerare calitatea produsului, însă şi fermierii trebuie să fie atenţi la negocieri. Noi vom face aceste modificări legislative, pentru că nu trebuie să lăsăm fermierul descoperit în faţa celor care determină preţul. Consider că trebuie să dăm instrumente pentru a-i apăra pe fermieri", a adăugat Petre Daea.

Nu în ultimul rând, ministrul a transmis apicultorilor, care s-au plâns de întârzierea aprobării Programului Naţional Apicol, că acesta va trece în prima şedinţă de Guvern de săptămâna viitoare: "are toate avizele şi este pe agenda de lucru a Guvernului".

Săptămâna trecută, Asociaţia Crescătorilor de Albine din România (ACA) şi Federaţia Naţională PRO AGRO au solicitat ă Guvernului să aprobe în regim de urgenţă Hotărârea de Guvern privind aprobarea Programului Naţional Apicol, astfel încât apicultorii să poată beneficia de sumele prevăzute şi aprobate de Parlamentul European.

"Atragem atenţia că există riscul major ca datorită acestei amânări apicultorii să nu mai poată accesa aceste fonduri, ce reprezintă singura sursă de susţinere a apiculturii, fonduri europene şi naţionale, prin decontarea anumitor cheltuieli efectuate, după publicarea în Monitorul Oficial a Hotărârii, dar nu mai târziu de 31 iulie. Timpul de aproximativ o lună până la data limită la care se poate depune documentaţia aferentă este foarte scurt, având în vedere că în anii anteriori apicultorii aveau 4 luni la dispoziţie pentru a întocmi documentaţia necesară", se menţiona în comunicat. Potrivit unui proiect de Hotărâre de Guvern publicat pe site-ul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR), apicultorii români vor putea beneficia, în 2017, de un sprijin financiar de 16,19 milioane de lei prin Programul Naţional Apicol 2017-2019, suma totală alocată programului pentru cei trei ani fiind de 48,5 milioane de lei. Agerpres