Sunt probleme foarte mari în Germania, din cauza pandemiei. Vineri, 20 noiembrie, s-a înregistrat un record absolut de noi infectări, aproape 24.000 de noi cazuri într-o singură zi. În plus, numărul pacienţilor aflaţi în stare gravă la Terapie Intensivă este foarte ridicat.

Potrivit cifrelor oficiale, numărul pacienților cu COVID-19 aflați unitățile de Terapie Intensivă din Germania a crescut de peste 13 ori în numai două luni: de la 267 de persoane pe 21 septembrie la 3.615 pacienţi pe 20 noiembrie.

De ce afectează situaţia paturilor ATI din Germania şi restul Europei?

Astfel, Germania, care era considerată o vestă de salvare pentru alte state europene în timpul primului val de coronavirus şi era lăudată pentru unul dintre cele mai bune sisteme de sănătate din lume, ar putea ajunge să nu mai dispună de locuri la ATI pentru pacienți din afara țării.

Până acum, Germania a preluat pacienți infectaţi cu COVID-19 din țările vecine al căror sisteme de sănătate erau copleșite.

„Numărul cazurilor severe din ATI este în continuă creștere. Numărul deceselor este ceva despre care nu se vorbește cu adevărat și rămâne foarte mare”, afirmă Steffen Seibert, purtătorul de cuvânt al cancelarului Angela Merkel. El avertiza că întreg sistemul s-ar putea prăbuşi dacă actuala traiectorie continuă.

Vom ajunge într-un punct în care trebuie să trimitem pacienții acasă

Germania are 33,9 paturi la 100.000 de locuitori, spre deosebire de Italia, de exemplu, care are doar 8,6. Cu toate acestea, creşterea spectaculoasă a cazurilor din ultima perioadă a pus o presiune enormă pe sistemul sanitar din Germania, iar spitalele din anumite regiuni se apropie de limită, scrie gandul.ro.

După ce au fost luați în calcul pacienții non-Covid, 22.066 de paturi ATI din țară erau ocupate în 20 noiembrie, în timp ce 6.107 rămân vacante. Germania are o rezervă de aproximativ 12.000 de paturi ATI, inclusiv paturi de spitale de campanie.

„Nu suntem la vârful valului acum, cel puțin din câte văd eu. Și avem o capacitate pentru încă câțiva pacienți, dar dacă această creștere rămâne la fel de rapidă, cred că până și spitalul nostru, cu peste 1.000 de paturi, va ajunge la un punct în care trebuie să trimitem pacienții acasă sau în alte spitale pentru a fi tratați”, spune Michael Oppert, șeful secției ATI de la Spitalul „Ernst von Bergmann” din Potsdam.