Cutremurul din Turcia a făcut ca acest stat să se miște cu circa trei metri în câteva secunde

Președintele Institutului Național de Geofizică și Vulcanologie din Italia, Carlo Doglioni, a oferă detalii noi despre cutremurul care a avut loc în  Turcia. Acesta a precizat că deplasarea plăcilor tectonice care a provocat cutremurele din Turcia a făcut ca țara să se miște cu aproximativ trei metri, o mare parte din ea aflându-se pe placa anatoliană, iar zona de sud-vest trecând în placa arabă, alături de Siria.

„Ceea ce numim placa arabă (placă tectonică – n.r.) s-a deplasat cu aproximativ trei metri de-a lungul direcției nord-est-sud-vest în raport cu placa anatoliană. Vorbim despre o structură în zona de graniță dintre cele două plăci. Totul s-a întâmplat în câteva zeci de secunde, din cauza energiilor dislocate de acest cutremur cu magnitudinea 7,8-7,9, un cutremur care se numește mare.

Este o mișcare de alunecare, planul de falie este vertical, prin urmare în timpul unui cutremur se observă o deplasare orizontală a blocurilor de rocă. Două granițe care se mișcă una față de cealaltă într-o manieră dependentă. Cu alte cuvinte, este ca și cum Turcia s-ar fi mutat la sud-vest și Arabia la nord-est”, a explicat specialistul italian în cadrul unui interviu acordat ziarului italian Corriere della Sera.

Cutremurele din Turcia nu se vor opri niciodată

„E o zonă foarte seismică, una dintre cele mai periculoase zone din Mediterană”, a dezvăluit acesta, în contextul în care el a făcut cercetări intense în zona mediteraneană.

„În secolele trecute, au avut loc cutremure extrem de violente. Ar fi un scenariu care are legătură cu mările din jurul Turciei. Evenimentele de acest tip pot fi urmate de evenimente la fel de importante, dacă nu mai importante. S-a întâmplat în Turcia la cutremurul care a lovit țara în 1999. Ce pot spune este că sunt mișcări care nu se opresc niciodată”, a adăugat Carlo Doglioni, potrivit sursei citate anterior.

Undele seismice din Turcia sunt suficient de mari pentru a declanşa cutremure și în România

Vă reamintim că specialiştii din cadrul Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INFP) au avertizat că cele două cutremure din Turcia, cu magnitudine de 7.8 și 7.5, care au fost resimţite în sud-estul Turciei, în Siria, în Liban şi Cipru şi au fost urmate de 145 de replici, au produs unde seismice care s-au propagat şi pe teritoriul ţării noastre, fiind suficient de mari pentru a declanşa un cutremur.

Cutremurul cu magnitudine 7.8 s-a produs în urma unei falieri de tip alunecare pe direcţie, la adâncime superficială. Ruperea s-a produs fie pe o falie aproape verticală, orientată nord-est – sud-vest, cu deplasare senestră, fie pe o falie orientată sud-est – nord-vest, cu deplasare dextră. Falia Est Anatoliană presupune deplasarea spre vest a Turciei în Marea Egee, în timp ce zona faliei transformante a Mării Moarte presupune deplasarea spre nord a plăcii Arabice în raport cu plăcile Africană şi Eurasiatică.

Falia nord-anatoliană care se deplasează către sud-est este mai apropiată de România şi ar putea influenţa mişcarea seismică din Vrancea, cu toate că România şi Turcia se afla pe plăci tectonice diferite. Falia care se deplasează înspre sud este mai puţin probabil să influenţeze seismicitatea din ţara noastră. Cutremurul din Turcia a produs unde seismice care s-au propagat în toate direcţiile şi au ajuns şi pe teritoriul ţării noastre, fiind suficient de mari pentru a declanşa cutremure.

De altfel, mecanismul cutremurului cu magnitudine 7.5 este de tip alunecare pe direcţie. Ruperea s-a produs fie pe o falie aproape verticală, orientată est – vest, cu deplasare senestră, fie pe o falie orientată nord – sud, cu deplasare dextră. Localizarea preliminară a cutremurului de magnitudine 7.5 îl plasează în vecinătatea unei triple joncţiuni între plăcile tectonice Anatolia, Arabia şi Africa.

Potrivit specialiștilor din cadrul INFP, falia nord-anatoliană este mai apropiată de țara noastră şi ar putea influenţa mişcarea seismică din Vrancea.

„Cutremurul din Turcia a produs unde seismice care s-au propagat în toate direcţiile şi au ajuns şi pe teritoriul ţării noastre, fiind suficient de mari pentru a declanşa cutremure”, au avertizat specialiştii.