Dan Barna a recunoscut tot! Există un blocaj în coaliție. Cine nu și-a respectat angajamentele

Vineri, vicepremierul Dan Barna a recunoscut că la nivelul coaliției guvernamentale există un blocaj provocat de UDMR. El spune că motivul acestui blocaj este refuzul partidului de a desființa Secția pentru investigarea infracțiunilor din Justiție.

El spune că ministrul Justiției, Stelian Ion, a prezentat mai multe căi pentru a face reforma în Justiție, subliniind că este nevoie ca toate forțele politice să susțină demersul.

„Colegul meu, ministrul Justiţiei, Stelian Ion, a prezentat mai multe căi. Pentru a putea să faci reformă în Justiţie, e nevoie ca toate forţele politice care contează să susţină acest demers. În momentul de faţă avem un blocaj în coaliţie, vedem că partenerul UDMR nu doreşte acest lucru şi mesajul preşedintelui exprimă aceeaşi nemulţumire pe care o avem şi noi – nu putem să avem un program de guvernare agreat şi susţinut în Parlament în momentul învestirii Guvernului şi apoi să nu ne mai respectăm acele angajamente”, a afirmat Barna, la Guvern.

Cine nu și-a respectat angajamentele

Ulterior, vicepremierul a fost întrebat cine nu și-a respectat angajamentele, acesta răspunzând cu ”UDMR”. Dan Barna a reiterat că UDMR nu doreşte desfiinţarea SIIJ, aşa cum s-a agreat în coaliţia de guvernare.

„Ştim foarte clar: pe subiectul SIIJ avem o poziţie a UDMR, care, în realitate, doresc doar mutarea Secţiei speciale la Parchetul General, nu desfiinţarea acesteia, aşa cum am agreat în coaliţie”, a susţinut liderul USR PLUS.

UDMR pune condiţii pentru desfiinţarea SIIJ

UDMR este de acord cu desfiinţarea Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție, însă insistă ca DNA să nu primească atribuţii în privinţa investigării magistraţilor în urma închiderii secţiei speciale. A spus-o clar liderul formaţiuni în faţa Însărcinatului cu Afaceri al Ambasadei SUA la Bucureşti, cel mai înalt reprezentant al Statelor Unite în România până la numirea unui nou ambasador.

Kelemen Hunor, preşedintele UDMR, s-a întâlnit, miercuri, cu David Muniz, Însărcinatul cu Afaceri al Ambasadei SUA la Bucureşti.

Cei doi au discutat, printre altele, şi despre desfiinţarea SIIJ (Secția pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție). Liderul UDMR a subliniat, cu această ocazie, că toţi membrii coaliţiei de guvernare sunt de acord cu desfiinţarea Secţiei Speciale, problema fiind unde anume să fie transferate competenţele acesteia.

“Am subliniat în cadrul ședinței, că toți membrii coaliției sunt de acord cu desființarea Secției Speciale, singura întrebare este unde să fie transferate competențele acestui departament special.

Poziția UDMR este foarte clară: competențele SIIJ ar trebui transferate Parchetului General. Acesta ar fi o modalitate corectă, și asemenea, ar fi extrem de importantă pentru cetățeni, deoarece numai astfel se poate garanta că judecătorul și procurorul rămân independenți în proceduri și în decizie.

În cadrul aceleiași întâlniri a fost abordată și problema traficului de persoane, care afectează România. Pentru eradicarea fenomenului este necesară o cooperare mai strânsă între instituțiile statului, mai multe state europene, biserică, și organizații nonguvernamentale.”, spune Kelemen Hunor.

Sursă foto: INQUAM Photos, Sabin Cirstoveanu