O reuniune de urgenţă cu uşile închise a Consiliului de Securitate al ONU privind situaţia din regiunea disputată Nagorno-Karabah urmează să aibă loc marţi la cererea unor ţări europene, au afirmat luni surse diplomatice, relatează AFP, conform Agerpres.

Germania şi Franţa sunt la originea acestei iniţiative, dar alte state europene – Estonia, Belgia, Regatul Unit – o susţin, au precizat sursele citate.

Survenită în plină Adunare generală a ONU, izbucnirea violenţelor în regiunea separatistă Nagorno-Karabah, susţinută de Erevan, provoacă temeri privind un război major între Azerbaidjan şi Armenia în Caucazul de Sud, unde Ankara şi Moscova îşi dispută influenţa.

Armenia a decretat legea marțială și a mobilizat armata

De duminică, au loc confruntări între forţele enclavei separatiste, susţinută politic, militar şi economic de Armenia, şi cele din Azerbaidjan, acestea fiind cele mai violente din 2016.

Armenia a decretat duminică legea marţială şi a dispus o mobilizare totală a armatei în urma confruntărilor din regiunea Nagorno-Karabah.

Cele două ţări din Caucaz au o dispută de lungă durată asupra Nagorno-Karabah, regiune din interiorul teritoriului azer, dar populată majoritar de etnici armeni. Deşi în 1994 a fost încheiat un acord de încetare a focului, în mod frecvent Armenia şi Azerbaidjanul se acuză reciproc de atacuri în Nagorno-Karabah şi de-a lungul frontierei dintre ele.

Turcia solicită încetarea „ocupației” armene

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a cerut luni încetarea ”ocupaţiei” armene în regiunea disputată Nagorno-Karabah pentru a pune capăt luptelor dintre separatiştii susţinuţi de Armenia şi forţele azere, relatează AFP.

”A sosit momentul ca această criză care a început odată cu ocuparea Nagorno-Karabah să se încheie. De îndată ce Armenia părăseşte teritoriul pe care îl ocupă, regiunea va regăsi pacea şi armonia”, a declarat în cadrul unui discurs preşedintele Erdogan, a cărui ţară este principalul susţinător al Azerbaidjanului în acest conflict.

Un număr de 27 de soldaţi separatişti din regiunea caucaziană Nagorno-Karabah au fost ucişi luni în luptele cu Azerbaidjanul, a anunţat Ministerul Apărării din această provincie, după ce anunţase anterior un bilanţ de 28 de militari ucişi.

În total, de duminică, 58 de soldaţi din Nagorno-Karabah şi-au pierdut viaţa.

Baku a anunţat şapte civili ucişi, între care şase membri ai unei familii azere, iar regiunea disputată Nagorno-Karabah a anunţat că doi civili şi-au pierdut viaţa în confruntări.

Azerbaidjanul nu a furnizat informaţii despre pierderile sale militare. În total, cel puţin 67 de persoane – civili şi militari din ambele părţi – au fost ucişi.

Numărul real ar putea fi mult mai mare, ambele tabere pretinzând că au ucis sute de militari din tabăra adversă.

Sursă foto: Inquam Photos / George Călin