Organizaţia Naţiunilor Unite, “casa noastră comună, este în dezordine, după imaginea lumii noastre”, este mesajul tulburător al preşedintele francez Emmanuel Macron, cu prilejul celei de-a 75-a aniversări a ONU. Macron a transmis că în cadrul acestei instituţii “trebuie acţionat” în contextul pandemiei.

Liderul de la Élysée, săgeţi către Donald Trump

Fără a numi explicit vreo ţară, şeful statului francez a vizat în mod transparent Statele Unite, care s-au detaşat de trei ani de ONU şi de mai multe dintre agenţiile sale: “Fundaţiile sale se erodează, zidurile sale crapă chiar sub loviturile violente ale celor care au construit-o”, a descris Macron Organizaţia Naţiunilor Unite.

Liderul de la Palatul Élysée a făcut aceste afirmaţii într-o înregistrare video realizată în avans şi difuzată pe site-ul ONU, ca de altfel aproape 200 de intervenţii ale liderilor planetei, invitaţi să participe la un summit virtual cu prilejul celei de a 75-a aniversări a ONU.

“Sistemul nostru internaţional (…) nu mai are forţa de a sancţiona aceste abuzuri”

“Tabuuri despre care se credea că sunt inviolabile au fost ridicate: războiul de anexare, utilizarea armei chimice, detenţia în masă cu impunitate. Drepturi pe care le credeam cucerite sunt batjocorite şi sistemul nostru internaţional prizonier al rivalităţilor noastre nu mai are forţa de a sancţiona aceste abuzuri”, a mai spus preşedintele francez, potrivit Agerpres.

“La ora la care pandemia alimentează teama de declin, povestea neputinţei colective, vreau să spun aici foarte clar: în contextul urgenţei sanitare, al provocării climatice, al reculului drepturilor, aici şi acum trebuie să acţionăm”, a mai declarat Emmanuel Macron.

“Împreună cu cei care vor, cu cei care pot, exploatând toate spaţiile posibile de cooperare”, a adăugat el, fără alte precizări.

“În ceea ce mă priveşte eu cred în multilateralismul acţiunilor, nu numai al cuvintelor”, a mai spus preşedintele francez, subliniind progresele făcute în lupta cu pandemia în Europa şi Africa.