Guvernul austriac a atacat în justiție votul din Parlamentul European prin care s-a hotărât că energia nucleară poate fi considerată energie verde, investițiile din acest domeniu fiind considerate activități durabile.

Austria, din nou împotriva Europei

Atacând această decizie, Austria favorizează Rusia și alți producători de petrol și gaze, și totodată împiedică Europa să devină independentă din punct de vedere energetic.

Guvernul lui Karl Nehammer a depus o moțiune la Curtea de Justiție a Uniunii Europene prin care intenționează să blocheze proiectul. Viena s-a declarat îngrijorată de ritmul lent în care urmează să se construiască centralele nucleare, și că nu se va putea atinge ținta de decarbonizare în acest deceniu.

Acest sector poate aduce finanțări în valoare de 8 trilioane de dolari, odată cu siguranța că energia nucleară nu va putea fi suprataxată, așa cum se întâmplă în cazul petrolului și cărbunelui.

Europa vrea să reformeze piața de electricitate a blocului comunitar

La început de 2023, Comisia Europeană a anunțat că sursele regenerabile vor fi prioritare conform noilor măsuri ce urmează să fie discutate și apoi adoptate, în ciuda avertismentelor că investițiile în parcurile eoliene și fotovoltaice ar avea de suferit.

În cadrul unui interviu acordat Financial Times, Kadri Simson, comisarul european pentru Energie, a dezvăluit că Executivul comunitar este „supus unor intense presiuni politice” pentru a revizui piaţa de electricitate şi a diminua facturile plătite de consumatori, într-un moment în care UE se confruntă cu cea mai gravă criză energetică din ultimele decenii.

„Lucrăm în circumstanţe extraordinare pentru a livra reforme mai rapid decât o face de obicei Comisia”, a declarat aceasta.

Oficialul a adăugat că Executivul comunitar analizează modalităţile prin care să poată oferi consumatorilor „beneficiile unei ponderi mai mari a regenerabilelor”.

„De asemenea, avem nevoie de centrale pe gaze, dar nu vrem să punem la punct un sistem în care acestea vor funcţiona non-stop”, a mai adăugat Kadri Simson.

Potrivit unui proiect de lucru privind posibilele reforme, consultat de Financial Times, Comisia sugerează că energia din sursele regenerabile ar trebui să reflecte mai adecvat „costurile reale de producţie”, având în vedere că după ce infrastructura este construită, sursa de energie pentru un parc de eoliene sau unul fotovoltaic este practic gratuită.