Iohannis ia în considerare varianta de a da în judecată Austria

Preşedintele Klaus Iohannis ia în considerare un posibil proces împotriva Austriei. Totuși, consideră că această posibilitate trebuie „foarte bine analizată”.

„Această abordare trebuie foarte bine analizată şi, dacă este posibilă o soluţionare pe această cale, atunci cu siguranţă vom şti care este această posibilitate”, a precizat şeful statului, potrivit sursei citate.

Această declarație a fost făcută în contextul afirmațiilor de luni ale premierului Marcel Ciolacu cu privire la acest subiect. Șeful Executivului a spus ce măsuri va lua dacă Austria se va opune, la Consiliul JAI din luna decembrie, aderării României la Schengen.

România va ataca decizia la Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE). Totodată, el a mai precizat că în acest scop va face demersuri pentru a avea de partea sa mai multe instituții europene.

Marcel Ciolacu va folosi toate mijloacele legale pentru atingerea țintei Schengen

Șeful Executivului a subliniat că va utiliza toate resursele și mijloacele legale disponibile. Totul în scopul de a promova și facilita aderarea României la spațiul Schengen.

„Sunt două momente. În octombrie este prima şedinţă JAI, în decembrie avem a doua şedinţă JAI – amândouă sunt sub preşedinţia Spaniei şi ţin legătura cu prim-ministrul Spaniei în ceea ce priveşte trecerea pe ordinea de zi.

Există toată deschiderea din partea prim-ministrului Pedro Sánchez şi toată susţinerea ca România să adere la Spaţiul Schengen”, a declarat marți Marcel Ciolacu.

Premierul a mai precizat și că Guvernul va discuta care sunt următorii pași de urmat. El a anunțat că acest proces va fi un atac al statului român, nu va fi un demers al unei persoane fizice.

El a mai adăugat că „există şi un vot împotriva Bulgariei, exercitat de către Olanda. Între timp s-a ridicat MCV-ul. Aşteptăm şi o decizie a Olandei în ceea ce priveşte Bulgaria, să vedem dacă putem merge în continuare la pachet. (…) Eu cu certitudine, dacă în decembrie Austria va vota împotriva aderării României la Spaţiul Schengen, voi ataca la CJUE”, susține Ciolacu.

„Mai mult, eu doresc ca în acest demers – şi e un atac al statului român, nu al unei persoane fizice – eu vreau să am partener în acest atac pe care îl fac la CJUE Consiliul European, care ne susţine şi a declarat, Parlamentul European, care susţine România şi a declarat, şi Comisia Europeană, care ne susţine”, susține premierul.