Cine este, de fapt, noul lider al Partidul Social-Democrat din Austria?

Luni, 5 iunie 2023, Partidul Social-Democrat din Austria (SPÖ) a provocat un cutremur pe scena politică, după ce a anunţat că a comis o eroare şi a inversat accidental rezultatele alegerilor care au avut loc cu două zile în urmă.

„Din cauza unei erori tehnice a unui angajat în tabelul Excel, rezultatul a fost inversat”, a anunţat preşedintele Comisiei Electorale a SPÖ, Michaela Grubesa, în mod vizibil stânjenită, în cadrul unei conferințe de presă, relatează agenția de presă AFP.

Potrivit sursei citate anterior, Hans Peter Doskozil, reprezentantul aripii de centru a SPÖ, a fost învins. În weekend, el și-a sărbătorit „victoria”, fiind convins că a obţinut 53% din voturi. Ba mai mult, luni, el a declarat pentru Krone Zeitung că se vede la Cancelarie, însă după ce a aflat că rezultatele alegerilor au fost inversate accidental, a anunțat că se retrage de pe scena politică.

„Nu este o zi plăcută”, a spus el.

În prezent, Andreas Babler este noul lider al Partidul Social-Democrat din Austria (SPÖ). Fiind în stare de șoc, el a cerut, luni, o nouă numărare a voturilor.

Noul lider al SPÖ și-a cerut scuze pentru tot ce s-a întâmplat

Acesta şi-a cerut scuze pentru „imaginea transmisă de către o parte a aparatului în rândul activiştilor” şi a promis să îşi „pună formaţiunea pe şinele succesului”, relatează sursa citată anterior.

Andreas Babler este primarul orăşelului estic Traiskirchen, cunoscut pentru că are cel mai mare centru de înregistrare de solicitanţi de azil din Austria, o ţară reticentă faţă de refugiaţi.

În timpul campaniei sale electorale, el a fost aspru criticat din cauza unei înregistrări video care circulă în spațiul public din 2020. În acel videoclip, el a spus că Uniunea Europeană (UE) este „cea mai agresvică alianţă militară de politică externă care a existat vreodată.”

SPÖ, aspru criticat de cetățenii austrieci

Incidentul respectiv a provocat un val de glume pe reţele sociale. De exemplu, o conducătoare locală a Partidul Social-Democrat din Austria (SPÖ) a spus că îi este „ruşine” de acest „amatorism incredibil”. Un comentator de la televiziunea publică ORF a zis că n-a mai „văzut niciodată aşa ceva în 30 de ani de meserie”, avertizând că „asta se va lipi” de SPÖ.

Vă amintim că, în urmă cu șapte ani, neregulile apărute la numărarea voturilor din cadrul alegerilor prezidenţiale au determinat Curtea Constituţională să invalideze rezultatul celui de-al doilea tur de scrutin, cetățenii austrieci fiind nevoiți să voteze din nou.