UPDATE

INFP a revizuit magnitudinea cutremurului de miercuri seară. Seismul a fost, de fapt, unul de 3,6 grade.

Ştirea iniţială

Cutremur în România!

Astăzi, 10 ianuarie 2024, au avut loc două cutremure în România. Ultimul cutremur a fost înregistrat la ora 23:01. A avut loc în zona seismică Vrancea din județul Vrancea.

Seismul a avut magnitudinea de 3,5 grade pe scara Richter. A avut loc la adâncimea de 100 km, în apropierea următoarelor oraşe: 43km V de Focsani, 64km N de Buzau, 68km E de Sfantu-Gheorghe, 80km E de Brasov, 97km S de Bacau, 97km NE de Ploiesti, 98km SV de Barlad.

Informațiile au fost transmise de către Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP).

Un alt cutremur a avut loc la primele ore ale dimineții

Anterior, la ora 02:08, a avut loc un alt seism în zona seismică Vrancea din județul Vrancea. Cutremurul a fost unul slab. A avut magnitudinea de doar 2,8 grade pe scara Richter. S-a produs la adâncimea de 108.8 km.

Cutremurul s-a produs în apropierea următoarelor oraşe: 29km V de Focsani, 67km N de Buzau, 80km E de Sfantu-Gheorghe, 84km SV de Barlad, 90km S de Bacau, 94km E de Brasov.

De ce au loc cutremure în România?

Cutremurele în România, în special în zona seismică Vrancea, sunt cauzate de activitatea seismică asociată cu subducția plăcii tectonice a Moesiei sub placa tectonică a Munților Carpați.

subducția plăcii Moesiei. În zona Vrancea, placa Moesiei, care este situată sub placa Munților Carpați, se deplasează și se îngroapă (subduce) sub aceasta. Acest proces duce la acumularea de stres în zona adâncimilor mari ale scoarței terestre.

deformarea plăcilor tectonice. Subducția este un proces complex în care două plăci tectonice interacționează. În cazul Vrancea, se întâlnesc placa Moesiei și placa Munților Carpați. Această interacțiune produce deformări și tensiuni în scoarța terestră.

zone de focare adânci. Zona Vrancea este cunoscută pentru focarele adânci de cutremure, care au loc la adâncimi semnificative sub suprafața Pământului, în jurul a 60-200 km. Aceste cutremure sunt denumite cutremure vrâncene și sunt diferite de cele produse de faliile superficiale.

energie eliberată. Odată cu acumularea stresului în zona de subducție, acesta este eliberat brusc sub formă de energie seismică, generând un cutremur. Cu cât adâncimea cutremurului este mai mare, cu atât efectele sale la suprafață sunt mai puțin resimțite.