Adevăratul plan al lui Klaus Iohannis

Alexandru Dimitriu, fostul secretar de stat în Ministerul Justiției, a postat pe pagina sa de Facebook un mesaj în care îl acuză pe șeful statului că atitudinea pe care o are intră în contradicție cu atribuțiile sale constituționale. Acesta a mai adăugat că atitudinea lui Klaus Iohannis echivalează cu încălcarea rolului de mediator.

„Învestirea unui Guvern cu puteri depline porneşte din pixul preşedintelui. Constituţia nu condiţionează desemnarea de către preşedinte a unui prim-ministru de existenţa unei majorităţi parlamentare, câtă vreme un partid nu a obţinut peste 50% din mandatele din Parlament. Atitudinea preşedintelui de acum două săptămâni intră deci în contradicţie cu atribuţiile sale constituţionale, pentru că de 12 zile, de când domnul Ciucă şi-a depus mandatul de prim-ministru desemnat, preşedintele nu a convocat partidele la consultări pentru a fi în măsură să desemneze un candidat de prim-ministru.

A spune că nu vei mai demara consultări până ce partidele parlamentare nu găsesc o formulă de a coagula o majoritate echivalează cu încălcarea rolului de mediator pe care îl are preşedintele potrivit art. 80 din Constituţie, respectiv o încălcare a art. 103 din Constituţie care îi atribuie preşedintelui puterea şi competenţa de a desemna un candidat de prim-ministru”, explică Alexandru Dimitriu.

Care este, de fapt, scopul lui Klaus Iohannis

În continuare mesajului său, fostul secretar de stat în cadrul Ministerul Justiției a declarat că pe agenda lui Klaus Iohannis, primul lucru nu este interesul țării, ci modalitatea prin care acesta îl va ține ca premier pe Florin Cîțu.

„România e blocată în jocuri politicianiste care sunt demne de filmul ‘Idiocracy’, în traducere Supremaţia nătângilor. Intrigile din distopia politică ‘House of Cards’ sunt prea fine pentru dânşii. Observând aceşti mari oameni de stat că USR chiar nu îl mai doreşte pe Cîţu premier şi nu va face parte dintr-un Guvern condus de acesta, PNL, insultând şi sfidând practic voturile obţinute la alegerile generale din decembrie, ia în braţe PSD-ul în speranţa că ei îl vor accepta pe Cîţu. Vom vedea… Şi uite aşa stăm blocaţi. Au trecut 40 de zile de la căderea Guvernului Cîţu prin moţiune de cenzură. PNRR nu poate fi pus în aplicare, iar fără o rectificare bugetară, ce poate fi dată doar de un Guvern cu puteri depline, statul intră în incapacitate de plată”, menţionează reprezentantul USR.