Cele două cutremure din județele Buzău și Călărași au auvut magnitudinea de 3,6, respectiv 2,1. Potrivit Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului, primul cutremur a avut loc în Călărași la ora 2:35. Cutremurul s-a produs la adâncimea de 9 km, la 48 km de București, 60 km de Ruse, 98 km de Ploiești și 150 km de Varna.

Aceeași sursă menționată anterior, a declarat că cel de-al doilea cutremur a fost în Buzău la ora 4:11. Adâncimea a fost  de 119 km și s-a produs în apropiere de Brașov, Ploiești, Bacău, București, Brăila și Galați.

Cutremurul, fenomenul natural devastator pentru România

Doar în Capitală există peste 350 de clădiri vechi încadrate la grdul I de de risc, la care se adaugă încă aproximativ 2.150 de clădiri încadrate în diferite clase de risc.

Majoritatea blocurilor din Bucureşti sunt însă expertizate în urmă cu 20 de ani, ceea ce înseamnă că imobilele deja clasificate nu sunt singurele clădiri care riscă să se prăbuşească.

Vrancea este una dintre cele mai active zone seismice din Europa, care provoacă totodată printre cele mai puternice şi distructive cutremure. România are risc seismic major în privinţa cutremurelor de 6-7 grade pe scara Richter, care, alături de adâncimea relativ mare la care se produc, sunt extrem de periculoase, în special pentru blocurile din oraşele aflate în raza directă de propagare.

Statistic, cutremure cu magnitudinea de 6 grade apar în Vrancea la aproximativ 10 ani, în timp ce seisme de 7 grade la fiecare 33 ani, iar cele cu magnitudinea de peste 7,5 grade la fiecare 80 de ani. Ultimul seism de peste 7 grade (7.1 grade pe scara Richter) a fost pe 30 August 1986, în urmă cu 33 de ani.