Cutremur slab în zona seismică Vrancea

Cutremur în România! Un seism de 2,1 grade pe scara Richter a avut loc duminică dimineața în zona seismică Vrancea. Acesta s-a produs la ora 01:15:16, la o adâncime de 69,8 kilometri.

Potrivit INFP, cutremurul s-a produs în apropierea următoarelor orașe: 30 km NV de Focșani, 76 km SV de Bârlad, 77 km N de Buzău, 80 km S de Bacău, 82 km E de Sfântu-Gheorghe, 99 km E de Brașov, conform INFP.

Seism devastator în Japonia, la începutul anului

Amintim că la începutul anului, chiar pe 1 ianuarie, a avut loc un cutremur devastator în Japonia. în urma acestuia, au pierit peste 230 de persoane. În ceea ce privește daunele materiale, acestea sunt semnificative, dar evaluările lor sunt încă în desfășurare.

Potrivit estimărilor guvernului nipon, costul devastatorului seism din 1 ianuarie, care a dus la pierderea a peste 230 de vieți, va oscila între 6,9 și 16,2 miliarde de euro. Această estimare se axează pe evaluarea daunelor la nivelul:

  • clădirilor și infrastructurii
  • drumurilor
  • aeroporturilor și rețelelor

Daunele se concentrează în provincia Ishikawa, Toyama și Niigata. Printre acestea, provincia Ishikawa a suferit cel mai mult din cauza seismului de la începutul anului.

Pagubele sunt mai mici decât în 2011

Raportul, prezentat în cadrul unei ședințe ministeriale joi, indică că cifrele încă se află într-un interval larg. Un oficial guvernamental a menționat că evaluarea pagubelor este în curs de desfășurare.

Estimarea oficială a guvernului depășește calculele inițiale ale sectorului privat, stabilite la începutul lunii ianuarie. Conform autorităților nipone, pagubele sunt estimate între 1.100 și 2.600 de miliarde de yeni.

Cu toate acestea, suma estimată este semnificativ mai mică în comparație cu pagubele provocate de cutremurul și tsunamiul din 2011 în nord-estul Japoniei. La acea vreme, daunele au fost estimate la 16,9 trilioane de yeni, echivalentul a 147 miliarde de euro.

Raportul încă nu ia în considerare:

  • perturbările în activitatea economică
  • costurile accidentului nuclear de la Fukushima, produs în urma tsunamiului din 2011

Aceste cheltuieli, care includ decontaminarea mediului, dezafectarea pe termen lung a centralei electrice și compensațiile pentru evacuați, ar putea atinge câteva sute de miliarde de euro.

Pe lângă evaluările financiare, autoritățile japoneze au pus în aplicare măsuri pentru îmbunătățirea condițiilor de trai ale persoanelor evacuate, reconstrucția zonelor afectate și stimularea turismului regional. Mai multe puteți citi aici.