Este scandal fără precedent după ce vicepremierul Raluca Turcan a avansat ideea ieșirii la pensie, opțional, la 70 de ani. Deputatul PSD, Horia Nasra, a reacționat extrem de dur și este de părere că această afirmație duce la „șamanism”. El a arătat speranța de viață din România este printre cele mai scăzute din UE.

„Dacă doamna Turcan își închipuie că românii se vor înghesui să iasă la 70 de ani, opțional, la pensie, înseamnă că declarația dumneaei duce mai degrabă la șamanism, având în vedere că speranţa de viaţă în România este printre cele mai scăzute din UE. Astăzi ne propune 70 de ani, mâine 85 de ani, doamna vicepremier probabil dorește pensie pentru spirite și, prin urmare comunică, pentru ele. Dacă nu, declarația este doar un prolog la măsurile de sacrificiu pe care guvernul CDR 2.0 le pregătește pentru 2020”, a spus deputatul PSD, într-un comunicat de presă.

Declarația care a provocat cutremur

Reacția social-democratului vine după ce Raluca Turcan a declarat că există un proiect care prevede posibilitatea angajaților să opteze pentru a lucra până la vârsta de 70 de ani, dar a apreciat că România nu este pregătită pentru acest lucru.

„În momentul de față nu cred că România este pregătită pentru pensionarea obligatorie la 70 de ani. Însă, cred că se impune o discuție în spațiul public ca dacă personale doresc să opteze pentru creșterea vârstei de pensionare atunci să o facă, dar nu cred că vom ajunge în curând la o creștere obligatorie a vârstei de pensionare. Subiectul acesta a fost deja lansat în dezbatere publică, se lucrează la un proiect, dacă vă aduceți aminte există și în Camera Deputaților un astfel de proiect ca să poți să optezi pentru a putea lucra până la 70 de ani. Dacă se va ajunge la concluzia că există o susținere pentru această idee este posibil să luăm această măsură. În momentul de față nu cred că poate fi pusă problema pensionării obligatorii la 70 de ani”, a arătat Raluca Turcan.

Trebuie precizat că premierul Ludovic Orban susținea, la sfârșitul anului trecut, că nu există la Ministerul Muncii niciun proiect care să prevadă creșterea vârstei de pensionare. Acesta mai preciza atunci că vârsta de pensionare va rămâne la 65 de ani.