Situația nu este cu mult mai bună nici în zona euro, unde inflația a urcat la 8,1%. Prețurile au luat-o razna în toată lumea și nimeni nu știe cum să le mai oprească. După toate probabilitățile, reacția în lanț a creșterilor prețurilor va duce la creșterea prețurilor în mai multe runde.

Între timp penuria de gaze, grâu, petrol, semiconductori și alte produse nu va face decât să înrăutățească situația. Urmează dezastrul, arată o analiză publicată de Times of Israel.

Miliarde de oameni vor flămânzi!

Problema este că unele dintre produsele a căror aprovizionare a fost îngreunată, cum ar fi semiconductorii, grâul și gazul, se află la baza industriei mondiale și a producției alimentare. Este nevoie de grâu pentru aproape tot ceea ce înseamnă hrană și este nevoie de gaz și cipuri de computer pentru aproape orice. Prin urmare, lipsa lor pune la grea încercare întreaga economie globală și producția de alimente.

Prima care va suferi va fi Africa și, posibil, o mare parte din Asia de Est. Miliarde de oameni vor flămânzi!

Foametea este doar începutul. Când națiuni întregi sunt înfometate, izbucnesc războaie, iar conflictele devin violente. Cataclismul care tocmai a început să se amplifice ar putea fi mai rău decât cele mai cumplite coșmaruri. Pe lângă dezastrele provocate de om, ne putem aștepta și ca dezastrele naturale – inundațiile și incendiile – să facă ravagii în întreaga lume, subliniază Times of Israel.

Barca este plină de găuri și se scufundă rapid

Potrivit publicației, un lucru pe care oamenii l-ar putea face acum ar fi să înceapă să se aprovizioneze cu alimente de bază. Cu toate acestea, s-ar putea să nu ajute prea mult, deoarece ne aflăm într-o criză prelungită, care nu se va încheia în câteva săptămâni.

Dacă ceva poate ajuta, ar fi conștientizarea că toți suntem în aceeași barcă. În prezent, barca este plină de găuri și se scufundă rapid, notează Times of Israel.

Aceste găuri ar putea să dispară dacă națiunile își vor uni eforturile pentru a colabora la toate nivelurile, de la cel personal, până la cel internațional. Cu toate acestea, colaborarea implică recunoașterea interdependenței noastre și, mai presus de toate, încrederea. Fără aceste două lucruri, vom continua să încercăm să ne ajutăm doar pe noi și, în cele din urmă, barca se va scufunda cu noi toți.

Lecția pe care trebuie să o tragem din această criză

Mai mult decât atât, dacă începem să colaborăm și să ne gândim la binele comun mai degrabă decât la al nostru, vom constata că într-adevăr nu lipsește nimic.

Înainte de a izbucni războiul Rusia-Ucraina, omenirea arunca cel puțin o treime din alimentele pe care le producea. Această criză ne va învăța că putem reuși doar dacă lucrăm împreună pentru binele comun. Și pentru fiecare lecție există o taxă, iar cu cât învățăm mai devreme lecția, cu atât taxa va fi mai mică. Cu cât vom aștepta mai mult, cu atât taxa va fi mai mare, iar lecția va fi mai dureroasă, conchide Times of Israel.