Augustin Zegrean, fost preşedinte al Curţii Constituţionale, a comentat hotărârea Curţii de Apel Cluj care a anulat în parte o Hotărâre de Guvern din acest an.

“Sentința nu este definitivă, nu este executorie. Încă nu e de sărit în apă”

Este vorba despre Hotărârea de Guvern nr.580/2021, care condiționează participarea la spectacole, nunți, botezuri, competiții sportive sau alt gen de evenimente de prezentarea de către participanți a dovezii vaccinării sau a unui test negativ la COVID-19.

Zegrean spune că decizia Curţii de Apel Cluj va deveni obligatorie pentru toate instanţele din România doar în cazul în care Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) va da o decizie definitivă în acest sens.

“Nu judecătorii fac legi. Legile le face Parlamentul”, spune acesta. Fostul preşedinte CCR a indicat pentru B1 TV că această sentinţă nu este nici definitivă şi nici executorie. “Încă nu e de sărit în apă”, îndeamnă la calm Augustin Zegrean.

“Hotărârea de Guvern nu are valoare de lege, are valoarea ei și obligativitatea ei”

“Românii trebuie să înțeleagă că nu judecătorii fac legi. Legile le face Parlamentul, ordonanțele le face Guvernul și le aprobă Parlamentul. Dacă această sentință care a fost dată de Curtea de Apel Cluj va fi menținută de Înalta Curte, înseamna că asta va fi practica Înaltei Curți și că aceasta va trebui respectată. Deciziile date de Înalta Curte sunt obligatorii pentru instanțele ierarhic inferioare.

Judecătorul este independent și inamovibil. Nimeni nu îl poate verifica sau cerceta pe soluțiile pe care le dă decât pe căile de atac. ÎCCJ, la secția de contencios administrativ, unde va ajunge acest recurs, este cu trei ani în urmă, deci are dosare de acum trei ani nesoluționate. Dacă va merge la Înalta Curte probabil că așa va fi.

Este o hotărâre de Guvern și aceea a fost cenzurată de Curtea de Apel Cluj. Hotărârea de Guvern nu are valoare de lege, are valoarea ei și obligativitatea ei. Dacă Curtea de Apel Cluj a considerat-o nelegală și a pronunțat o astfel de sentință, sentința nu este definitivă, nu este executorie. Încă nu e de sărit în apă”, a declarat, miercuri, Augustin Zegrean, în cadrul emisiunii „Se întâmplă acum”, moderată de Tudor Barbu.

Sursa foto: INQUAM Photos, Octav Ganea