”Ne confruntăm cu probleme şi provocări legate de doi factori principali care nu depind de ţara noastră. Este vorba de scăderea continuă a preţului la petrol şi la alte materii prime, precum şi de influenţa politicii din afară. Vorbesc de sancţiuni”, a explicat şeful guvernului de la Moscova, potrivit RIA Novosti, citat de Agerpres. Potrivit acestuia, pieţele financiare la care băncile şi companiile aveau acces sunt practic închise, iar rubla a reacţionat, inevitabil.

Moneda naţională rusă s-a prăbuşit, marţi, înregistrând o depreciere de peste 20%, astfel că moneda euro a atins un nivel fără precedent de 100 de ruble, iar dolarul american a atins nivelul record de 80 de ruble, în pofida deciziei Băncii Centrale a Rusiei de a majora dobânda de bază cu 6,5 puncte procentuale, tocmai pentru a apăra cursul de schimb.

Acesta este cel mai grav declin înregistrat de rublă după criza financiară din Rusia din 1998. Atunci, rubla s-a prăbuşit în câteva zile, fapt care a obligat autorităţile de la Moscova să declare intrarea în incapacitate de plată.