Moneda naţională s-a depreciat la deschiderea şedinţei interbancare de vineri, în ton cu evoluţia valutelor din regiune, iar paritatea oscila peste 4,14 lei/euro, cu mai mult de un ban peste cursul de la închiderea de joi.

Băncile cotau euro la 4,1460 – 4,1490 lei în debutul şedinţei, cu 2,2 bani mai mult faţă de ultimele transferuri de joi, de 4,1240 – 4,1270 lei/euro. „Leul s-a corelat cu deprecierile puternice înregistrate de valutele din regiune, care au pierdut teren după declaraţiille preşedintelui Statelor Unite, Barack Obama, care a propus măsuri restrictive dure pentru bănci”, a declarat dealerul unei bănci.

Obama a declarat joi că băncile nu ar trebui să mai poată deţine, sponsoriza sau investi în fonduri de hedging pentru profit. Tranzacţiile riscante, prin care băncile îşi pariază lichidităţile pe pieţe, reprezintă motorul profiturilor pentru marile grupuri financiare.

Ulterior, valutele şi-au mai acoperit din pierderi, iar în jurul orei 10:35, schimburile pe piaţa interbancară din România se operau la 4,1410 – 4,1420 lei/euro.

Banca Naţională a României (BNR) a anunţat joi un curs de referinţă de 4,1440 lei/euro, în creştere cu 2,44 bani faţă de paritatea de miercuri, de 4,1196 lei/euro, ajungând la cel mai ridicat nivel din ultimele două săptămâni.

Leul a continuat să piardă teren şi în raport cu dolarul american, iar banca centrală a publicat un curs de 2,9528 lei/dolar, cu 4,85 bani peste nivelul de miercuri, de 2,9043 lei/dolar, în principal ca urmare a întăririi puternice a monedei americane pe pieţele internaţionale.

Pe piaţa monetară, băncile afişau dobânzi similare pentru depozitele cu scadenţa la o zi, la 3- 4%, dar pentru scadenţele mai mari randamentele se situau în jurul ratei de politică monetară, de 7,5%. Potrivit dealerilor, dobânzile cu scadenţa la o zi vor urca în apropierea nivelului ratei de politică monetară, de 7,5%, începând de luni, întrucât bancherii vor începe să atragă fonduri pentru noua perioadă de rezervă minimă obligatorie la BNR.

SURSA: Mediafax