De asemenea, pe agenda discuţiilor care au durat aproximativ o oră şi jumătate s-au aflat şi proiecţia de inflaţie pentru anul 2012 şi situaţia sistemului bancar.

Potrivit unor surse apropiate negocierilor, FMI consideră că este foarte dificil de păstrat un echilibru între asigurarea unei stabilităţi relative a leului şi menţinerea rezervelor valutare ale BNR la un nivel confortabil, care să poată absorbi din efectele unor eventuale şocuri venite din zona euro.

Pe de altă parte, deprecierea leului pune presiune pe inflaţie, iar seceta din agricultură ar putea duce la creşterea preţurilor alimentare astfel încât inflaţia la final de an să depăşească nivelul prognozat de FMI.

Ţinta de inflaţie pentru acest an este de 3,2%.

Discuţiile dintre FMI şi autorităţile române vor continua vineri seară cu ministrul Finanţelor Publice, Florin Georgescu, principalele subiecte pe agendă fiind execuţia bugetului pe primele şase luni, proiectul de rectificare bugetară pentru 2012 şi perspectiva fiscalităţii pe termen mediu.

A şasea misiune de evaluare a Fondului Monetar Internaţional /FMI/ pentru acordul preventiv cu România a început marţi la Bucureşti şi se va încheia în 13 august.

Vizita FMI va avea loc în acelaşi timp cu cea a delegaţiilor Comisiei Europene şi Băncii Mondiale.

Acordul dintre România şi FMI a început la 31 martie 2011 şi este unul de tip preventiv, ridicându-se la 3,1 miliarde DST (3,6 miliarde de euro), reprezentând aproximativ 300% din cota pe care România o are la Fond.