Dan Suciu, purtătorul de cuvânt al Băncii Naţionale a României (BNR), a declarat, marţi, că instituţia este în continuare atentă la evoluţia cursului de schimb, în ciuda temperării din ultimele două zile. “Tensiunea s-a mai temperat (în ceea ce priveşte cursul de schimb – n.red.), dar, în continuare, rămâne o situaţie care merită toată atenţia şi beneficiază de toată atenţia Băncii Naţionale. Asta nu pentru că spune cineva sau altcineva să facem acest lucru, ci pentru că aceasta este treaba noastră. Din păcate, nu avem suficiente clarificări – nici legate de buget, nici legate de Ordonanţa 114, ca să mai risipim din tensiunea aceasta. Ulterior (după ce vor veni clarificările – n.red.), depinde ce clarificări vin”, a spus Dan Suciu, într-o emisiune la Realitatea TV.

Cursul de schimb al monedei naţionale a scăzut marţi la 4,7601, cu 0,06% faţă de luni, când s-a oprit din perioada de creştere din ultimele trei săptămâni, după ce a atins, vineri, un maxim istoric de 4,7648 lei/euro. Leul a traversat o perioadă de depreciere, pusă de analişti pe seama deficitului comercial, a apariţiei OUG nr. 114/2018 privind mai multe măsuri fiscal-bugetare, care include taxa pe activele băncilor şi alte majorări de taxe pentru telecom şi energie. Situaţia tensionată din economie a redus din încrederea investitorilor pe termen lung şi a atras investitorii oportunişti.  

PSD au susţinut, într-o postare luni pe Facebook, că este artificială creşterea euro, întrebându-se ce măsuri ia Banca Națională, care are obligaţia să asigure stabilitatea cursului de schimb şi să supravegheze sistemul bancar.