Curs valutar 18 martie. Anunț de la BNR pentru românii care au credite. Cât costă un euro

Potrivit datelor publicate joi de BNR, euro a scăzut astăzi cu 0.01%, ajungând la valoarea de 4.8876 lei.

Dolarul american s-a depreciat și el cu 0.27%, ajungând la valoarea de 4.0931 lei.

Lira sterlină pe de altă parte a crescut joi, ajungând la valoarea de 5,7195 lei.

Curs valutar 18 martie. Anunț de la BNR pentru românii care au credite. Cât costă un euro

Francul elvețian pe de altă parte a scăzut, înregistrând valoarea de 4,4206 lei.

Prețul gramului de aur este de 228,2670 lei.

La ce valoare a ajuns Indicele ROBOR

Indicele ROBOR la 3 luni, în funcţie de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei, a rămas joi la 1,70%, potrivit datelor publicate de BNR. Același lucru s-a întâmplat și cu indicele ROBOR la 6 luni, care s-a menţinut la 1,74%.

De menționat este faptul că, în ședința de pe 15 martie, Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a României a decis menţinerea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 1,25 la sută pe an.

Totodată, BNR a mai decis menţinerea ratei dobânzii pentru facilitatea de depozit la 0,75 la sută pe an şi a ratei dobânzii aferente facilităţii de creditare (Lombard) la 1,75 la sută pe an. De asemenea, Consiliul de administraţie al BNR a decis păstrarea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în lei şi în valută ale instituţiilor de credit.

Curs valutar 18 martie. Anunț de la BNR pentru românii care au credite. Cât costă un euro

ROBOR (Romanian Interbank Offer Rate) este rata medie a dobânzii la care se împrumută, între ele, instituţiile bancare din România, în lei, iar evoluţia sa este legată, în principal, de nivelul de lichiditate existent în piaţă.

În ceea ce privește valoarea IRCC, aferentă perioadei ianuarie-martie 2021, aceasta este de 1,88%, în declin de la nivelul de 2,17% în trimestrul patru al anului 2020. IRCC se aplică împrumuturilor acordate populaţiei după luna mai a anului 2019, data la care a fost înlocuit ROBOR în contracte.