BNR face precizări despre situația leului: Ce se va întâmpla cu moneda națională, în contextul în care deprecierea din ultima perioadă a produs îngrijorări.

Leul a depăși pragul de 4,88 lei / euro și tot mai mulți analiști vorbesc de depășirea nivelului de 5 lei/euro, pe parcursul acestui an.

BNR face precizări despre situația Leului: O relativă stabilitate

Moneda naţională dă dovadă de o relativă stabilitate pentru că la evoluţii de un ban, un ban şi jumătate leul marchează o depreciere mult mai uşoară decât deprecierile din regiune, susţine Cristian Popa, membru în Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a României.

“Trebuie spus că există în continuare o stabilitate relativă a leului: la evoluţii de un ban, un ban şi jumătate leul marchează o depreciere uşoară, mult mai uşoară decât deprecierile din regiune.

Eu fac mereu comparaţie cu regiunea, pentru că cifrele nu mint: în ultimele 2 săptămâni forintul unguresc s-a depreciat cu puţin peste 2%, zlotul polonez cu 1,5%, leul cu 0,27%.

În aceleaşi 2 săptămâni perechea euro-dolar a înregistrat variaţii de la minim la maxim de aproximativ 4 cenţi, echivalentul a 3,3%, deci mişcări mult mai ample decât pentru perechea euro-leu.

”Recentele evoluţii ale leului trebuie puse în context global”

Toate aceste evoluţii vin desigur pe fondul diverselor date economice şi medicale publicate recent şi al impactului acestora asupra pieţelor”, a declarat, pentru AGERPRES, Cristian Popa.

El a spus că cele mai recente evoluţii ale leului trebuie puse în contextul global: există reaşezări pe pieţele valutare internaţionale, iar acestea au reverberaţii atât pe pieţele regionale cât şi pe cele locale.

“Astfel, aceste reaşezări au fost simţite destul de puternic pe perechea euro-dolar, dar şi în regiunea noastră: se pot observa deprecieri relativ ample pe forint, ceva mai moderate pe zlot şi mişcări de amplitudine redusă pe leu”, a explicat Cristian Popa.

Moneda naţională a înregistrat, începând cu data de 3 martie, o tendinţă de depreciere. Atunci un euro a fost tranzacţionat pentru 4,8768 lei, iar pe data de 10 martie perechea euro/leu a ajuns la 4,8863 de lei pentru un euro.