Judecătorii Tribunalului Bucureşti au acceptat pe 20 decembrie 2012 cererile depuse de Arcon Constructions, Climatehnic şi CZ&K, numind ca administrator judiciar compania Lider Lichidare si Reorganizare.

Centrul comercial are o suprafaţă construită de 120.000 mp şi a necesitat o investiţie de 187 mil. euro, cea mai mare atrasă de un mall până în 2009, anul inaugurării proiectului.  Acţionarii Euroinvest Intermed, firmă care deţine centrul comercial, au acoperit 85% din valoarea investiţiei, restul de 15% fiind acoperiţi printr-o finanţare la UniCredit. La finalul lui 2011, Euroinvest Intermed avea datorii totale de 66,6 mil. euro şi o cifră de afaceri de 7,7 mil. euro, conform datelor centralizate de Ministerul Finanţelor Publice.

Suprafaţa închiriabilă a mall-ului este de 50.000 mp şi are ca ancoră hipermarketul Carrefour. Proiectul a mai suferit o lovitură puternică, după ce unul dintre cei mai mari chiriaşi ai Grand Arena, francezii de la Kiabi, au decis să părăsească piaţa românească, inclusiv locaţia din Berceni.

Firma Euroinvest Intermed a pierdut în urmă cu un an un proces de 1 milion de euro cu firma de consultanţă imobiliară Cegis, care s-a ocupat de închirierea spaţiilor înainte de deschiderea proiectului, precum şi de administrarea acestuia pentru o perioadă de câteva luni.

Mall-ul Grand Arena a pornit cu stângul încă de la lansare, deoarece au fost deschise doar 80 de magazine din totalul de 180 anunţate. Acum centrul comercial are în continuare probleme cu spaţiile de la etaj, care sunt aproape goale.

Malluri cu probleme

Grand Arena este al treila mall din Bucureşti care a intrat în colaps din cauza crizei. Centrul comercial City Mall, amplasat lângă cimitirul Bellu din Capitală, a intrat în faliment în noiembrie 2010, din cauza unor datorii care se ridică la 76 mil. euro. Cei mai mari creditori ai proiectului sunt UniCredit, cu o expunere de 36,7 mil. euro, şi Bancpost, care avea de recuperat 5,15 mil. euro. Omul de afaceri grec Ioannis Papalekas a răscumpărat City Mall în toamna lui 2011 pentru 17,3 mil. euro, după ce în 2006 îl vânduse cu 103,5 mil. euro.

Un alt mall cu probleme este Liberty Center din cartierul bucureştean Rahova care a fost vândut în august anul trecut la prima licitaţie pentru suma de 60 mil. euro. Cumpărătorul este o firmă înregistrată în Cipru în spatele căreia se află Bank of Cyprus.

Citiţi şi Agonia mallurilor răpuse de criză