În Bulgaria, examenele pentru obţinerea permisului de conducere se vor desfăşura sub supraveghere video începând de vineri, pentru a se evita actele de corupţie în acest domeniu, a anunţat Ministerul Transporturilor din această ţară, informează AFP.

Agenţi ai poliţiei rutiere vor monta camere de luat vederi în maşină la începutul examenului, care va fi înregistrat. De asemenea, 50 de săli au fost echipate cu sisteme de supraveghere video pentru proba scrisă, a anunţat ministerul într-un comunicat.

Aceste măsuri, anunţate în decembrie 2009, vizează reducerea corupţiei în şcolile auto şi scăderea numărului de accidente rutiere, în condiţiile în care accidentele în trafic se soldează anual cu o mie de morţi pe şoselele din Bulgaria, o ţară cu 7,5 milioane de locuitori, iar circa 15.000 de permise auto sunt acordate ilegal în fiecare an.

France Presse aminteşte că anul trecut postul de televiziune bulgar bTV şi publicaţia 168 Ceasa au demonstrat că o persoană poate obţine permisul auto de categoria B (autoturisme) fără ca măcar să fi făcut o oră de şofat, prin plata unei mite de 320 de leva (160 de euro). În schimbul a 550 de leva (280 de euro), şi tot fără să fi condus vreodată un autoturism, un jurnalist de la bTV a obţinut permisul de categoria D (autovehiculele destinate transportului de persoane având mai mult de 16+1 locuri pe scaune, în afara locului şoferului), în condiţiile în care şcoala auto respectivă nici măcar nu avea în dotare un autobuz în parcul auto.

SURSA: Agerpres