Premierul Ludovic Orban a vorbit marți despre primul pilon al reconstrucţiei economice pe care Guvernul îl gândeşte în acest moment.

Este vorba despre investiţiile publice în infrastructura de transport, energetică, în domeniile sănătăţii, educaţiei, comunicaţiilor şi agriculturii.

„Lucrăm la un plan de măsuri economice şi sociale. Acest plan va cuprinde mai multe categorii de măsuri. Primul pilon al reconstrucţiei economice pe care-l gândim este pilonul investiţiilor publice.

Mobilizarea resurselor financiare

Aici, încercăm să mobilizăm toate resursele pentru a asigura finanţare pentru marile obiective de infrastructură de transport, de infrastructură energetică, de infrastructură în domeniul sănătăţii, educaţiei, în domeniul comunicaţiilor şi în domeniul agriculturii”, a afirmat Orban, la reuniunea Consiliului Naţional Tripartit.

Premierul a subliniat că Guvernul va trebui să identifice resursele financiare pentru susţinerea acestor investiţii.

„Oricât de bune intenţii am avea, nu putem să aplicăm decât acele măsuri pentru care avem resursele necesare şi aici inventariem toate resursele necesare pe care le avem la dispoziţie în afara veniturilor pe care le înregistrează bugetul de stat.

Inventarierea acestor venituri este extrem de importantă, pentru că noi va trebui să dimensionăm acest program şi, mai ales, toate măsurile pe care le vom adopta în funcţie de resursele financiare de care dispunem efectiv, resurse care să fie mobilizabile în mod realist, pentru că, altfel, dacă iniţiem măsuri pentru care nu avem sprijin financiar, riscăm să provocăm un rău mai mare în economie”, a explicat Orban.

Mecanism de obligaţiuni de tiluri de stat

Potrivit acestuia, Guvernul încearcă să mobilizeze resurse financiare din „toate sursele posibile”.

„Atât din partea finanţatorilor instituţionali, din partea fondurilor europene pe care le avem la dispoziţie în cadrul exerciţiului 2024 – 2020 şi pentru măsurile ulterioare fondurile de pe exerciţiul financiar 2021 – 2027.

Sunt resurse financiare pe care le putem mobiliza prin emisia de titluri, prin împrumuturi pe care le contractăm, fie pe piaţa internaţională, fie pe piaţa internă.

Gândim un mecanism de obligaţiuni de tiluri de stat care să fie cu adresabilitate către persoanele fizice, către cetăţeni, o emisie de titluri mai amplă în care să creştem capacitatea de finanţare prin aceste obligaţiuni pe care o să le emitem către cetăţeni.

De asemenea, încercăm să gândim posibile resurse financiare private pe care le putem angrena în aceste programe de investiţii”, a menţionat Ludovic Orban.