Estimarile managerilor indica scaderea activitatii din industria prelucratoare si constructii, dar stabilitate in comertul cu amanuntul si in sectorul de servicii in perioada ianuarie – martie 2009, comparativ cu cele trei luni anterioare, potrivit Institutului National de Statistica (INS).

Industria prelucratoare

In cadrul anchetei de conjunctura din luna ianuarie 2009, conform opiniei a 29% dintre managerii din industria prelucratoare se preconizeaza, pentru urmatoarele trei luni, o scadere a volumului productiei (sold conjunctural -17%).

Aceasta se bazeaza, in principal, pe aprecierea de reducere a contractelor si comenzilor din ultimele trei luni, atat pentru piata interna cat si pentru piata externa (cea mai mare inregistrata de la inceputul anului).

Tot un trend descendent se estimeaza de catre manageri si pentru numarul de salariati, soldul conjunctural fiind de -21% pe total industrie prelucratoare.

In schimb, pentru preturile produselor industriale se prognozeaza o tendinta de crestere in urmatoarele trei luni (sold conjunctural +27%).

Constructii

Din sintetizarea opiniilor managerilor intreprinderilor care au raspuns la  cercetarea statistica realizata de INS, rezulta o tendinta de scadere a  volumului productiei si a stocului de contracte si comenzi din constructii pentru primele trei luni ale anului 2009 (sold conjunctural -33%, respectiv -26%).

De asemenea, se prognozeaza si reducerea  numarului de salariati, atat pe total (sold conjunctural –28%), cat si pe grupe de marime a intreprinderilor.

Managerii estimeaza o crestere a preturilor lucrarilor de constructii in urmatoarele trei luni (sold conjunctural +24%).

Comertul cu amanuntul

Managerii intervievati in luna ianuarie 2009, din sectorul  de comert cu amanuntul, au exprimat estimari pesimiste privind tendinta de evolutie a activitatii economice in urmatoarele trei luni.

Aceasta perceptie este influentata de contextul economic mondial care in prezent este de natura sa induca o stare de incertidudine cu privire la dezvoltarea economica viitoare.

Situatia economica, pe total activitate, inregistreaza un sold conjunctural de +7% in ianuarie 2009, fata de +5% inregistrat in luna decembrie 2008.

De asemenea, volumul total al vanzarilor de marfuri isi mentine trendul semnalat in luna anterioara (sold conjunctural +26%).

Angajatorii prognozeaza pentru urmatoarele trei luni o stabilitate a numarului de salariati din acest sector (sold conjunctural +2%).

Totusi, managerii intreprinderilor comerciale estimeaza ca preturile de vanzare cu amanuntul vor creste (sold conjunctural +20%).

Servicii

Situatia economica din sectorul de servicii a fost apreciata ca fiind „buna” in ultimele trei luni (sold conjunctural +10%), foarte apropiata de aprecierea din decembrie 2008 (sold conjunctural +13%).
 
Conform estimarilor din luna ianuarie 2009, cererea de servicii (cifra de afaceri) va cunoaste, pentru urmatoarele trei luni, o tendinta de stabilitate pe ansamblul sectorului, (sold conjunctural +4%).
 
In sectorul de servicii se estimeaza, pentru urmatoarele trei luni si o stabilitate a numarului de salariati (sold conjunctural +6%).

Dupa opinia managerilor, preturile de vanzare sau de facturare a prestatiilor vor inregistra o crestere in urmatoarele trei luni (sold conjunctural +25%).

0-24963-capital0001tendintegenerale.jpg