Miercuri s-au împlinit cinci ani de când Marea Britanie a organizat un referendum privind aderarea la UE, 51,9% dintre cei chestionați votând în favoarea părăsirii blocului comunitar. Majoritatea europenilor spun că îi vor primi înapoi.

Dar un sondaj recent realizat de Redfield & Wilton Strategies pentru Euronews arată că mulți europeni urmăresc cu atenție modul în care se descurcă Marea Britanie în afara UE. Și chiar ar fi dispuși să ia în considerare ieșirea propriei țări din blocul comunitar, dacă vor vedea că funcționează bine în cazul Marii Britanii.

Sondajul Euronews sugerează că europenii cred că UE vrea să pedepsească Regatul Unit pentru că a îndrăznit să iasă din Uniune.

Iubim UE

Poate că acest lucru explică de ce europenii nu sunt, deocamdată, dornici să calce pe urmele Regatului Unit și să divorțeze de UE. Un sondaj exclusiv pentru Euronews realizat de Redfield & Wilton în Franța, Germania, Italia și Spania a constatat că majoritatea celor 1.500 de persoane chestionate în fiecare dintre cele patru țări ar vota ca țara lor să rămână stat membru UE dacă ar avea loc un referendum in viitorul apropiat.

Spaniolii au fost cei mai fermi, 84% dintre aceștia susținând că nu vor ieșirea din Uniune. 61% dintre italieni și francezi nu vor nici ei să plece din UE, urmați de nemți (65%). Au răspuns DA, pentru ieșirea din UE, 28% dintre italieni, 26% dintre nemți, 25% dintre francezi și doar 11% dintre spanioli.

Majoritatea respondenților din cele patru țări au afirmat, de asemenea, că au o viziune favorabilă asupra UE și că statutul de membru are un efect pozitiv asupra țării lor.

Întrebați dacă britancii au luat decizia corectă în 2016, majoritatea respondenților francezi, germani și spanioli au spus că NU, dar majoritatea italienilor. În ciuda atașamentului lor față de UE, italienii (43%) au declarat că britanicii au luat decizia corectă.

Respondenții italieni au fost singurii care au susținut în procent semnificativ (39%) că britanicii vor fo tot mai satisfăcuți că au părăsit blocul comunitar. În Franța, Germania și Spania, opinia generală este că englezii vor regreta.

A ieși sau a nu ieși încă din UE?

Politicienii eurosceptici din toată Europa au abandonat în ultima vreme ideea de a organiza un referendum similar. Chiar și Marine Le Pen, liderul extremei drepte franceze Rassemblement National, care a susținut un „Frexit” în 2017, pare să se fi răzgîndit.

Dar europenii din cele patru țări așteaptă să vadă cum va merge singură Marea Britanie pentru a lua o decizie. În cazul în care Marea Britanie și economia sa vor fi într-o stare bună peste cinci ani, jumătate dintre respondenții italieni au spus că ar fi probabil să sprijine părăsirea UE. Majoritatea respondenților francezi și nemți au susținut, de asemenea, această opinie, mai puțin spaniolii.

UE i-ar vrea pe englezi înapoi

De asemenea, sondajul arată că majoritatea europenilor i-ar primi pe britanici înapoi în UE, spaniolii fiind cei mai primitori, urmați de francezi. O perspectivă care pare acum extrem de puțin probabilă. Un sondaj YouGov arată că doar 35% dintre britanici au o viziune foarte favorabilă asupra UE, în timp ce 50% au o opinie foarte sau oarecum nefavorabilă.

Un alt sondaj a constatat că, deși 50% dintre britanici ar vota acum pentru a rămâne în UE, sunt mai mult sau mai puțin tentați de a adera din nou la UE(40%).