În viitor, piaţa energetică va arăta complet diferit faţă de momentul actual. Trendul este reprezentat de majorarea ponderii pe care resursele energetive regenerabile o au în prezent. Perspectivele în acest domeniu, precum şi eventualele soluţii la provocările de acum au fost expuse în cadrul unui seminar ţinut la Camera de Comerţ şi Industrie a Municipiului Bucureşti în colaborare cu Ambasada Marii Britanii.

Fostul ministru al Mediului, Sulfina Barbu, a precizat că, din datele pe care le deţine, cea mai mare capacitate este oferită de biomasă, aceasta ocupând o pondere de 65% din totalul resurselor alternative. Din acest motiv, ea consideră că majoritatea eforturilor trebuie duse în direcţia sprijinirii de proiecte în această direcţie. „Dincolo de conştientizarea rolului important pe care îl au resursele regenerabile de energie, trebuie să ne implicăm şi în realizarea de proiecte concrete în domeniu. Iar pentru aceasta este totuşi nevoie de un program naţional de coordonare”, a precizat Sulfina Barbu.

Un potenţial imens
Alexandru Săndulescu, directorul Direcţiei de schimbări climatice din cadrul Ministerului de Finanţe a apreciat că în prezent România are un potenţial imens, dar este foarte slab folosit. „La nivel teoretic, România are un potenţial total de 24 TWh pe eolian. Sigur, acesta este un calcul doar pur teoretic, în mod practic energia obţinută ar fi mai restrânsă. Dar până acum, avem solicitări de conectare la reţea de 20 GWh, adică proiecte anunţate ca investiţie. Adică puţin peste 20.000 MWh. Dar din toate aceste proiecte avem acum funcţionale doar câteva, ce produc doar 7 MWh”, a precizat el.

Săndulescu consideră că energia provenită din surse alternative va fi utilizată în principal atunci când energia produsă din carburant fosil va fi mai scumpă. „La această situaţie se va ajunge atunci când certificatele de emisii vor fi mult mai scumpe”, a amenţionat el. „Până atunci, trebuie păstrat un echilibru între profitul investitorului în energie verde şi costurile consumatorului, astfel încât niciunul să nu fie tentat să se retragă”.