UPDATE. Contactat de Capital, Sebastian Ghiţă a declarat că nu are nimic de comentat nici cu privire la declaraţiile lui Elan Schwartzenberg, nici cu privire la situaţia de la Realitatea TV. "Tot ce ma interesează în momentul acesta este să văd că postul este pe primul loc la ştiri", a mai spus Ghiţă.
”Pierde bani lună de lună, respectiv vine cu un sac de datorii imense în spate. Din acest motiv, am stat câteva luni de zile și am făcut toate analizele posibile și imposibile, am gândit mai multe strategii și din primele zile ale lunii septembrie am intrat într-un program de restructurare, reorganizare și regândire cu un singur scop: să ajung să rezolv cât mai optim datoriile din urmă, să ajung să le reeșalonez, să le negociez, ca în final, să le achit pe toate”, declară pentru Capital omul de afaceri.  ”Mi-am propus să reușesc să spun că această televiziune pierde cât produce, respectiv să nu fie nevoie să aduc bani de acasă lunar.  Mi-am propus ca acest proces să dureze un an de zile, începând din septembrie , însă mi-am luat o marjă de trei ani pentru a fi sigur că nu ratez cele două obiective”, adaugă Schwartzenberg.
 
Noua Realitatea după reorganizare
 
Deși mulți s-au pripit să concluzioneze că Elan Schwartzenberg a făcut o afacere proastă preluând Realitatea TV, milioanarul îi contrazice. ” Despre afacere în pierdere vom putea vorbi la finalul acestei aventuri, vedem atunci cât am câștigat, dacă am pierdut sau nu”, explică acesta. Răspunde și celor care nu l-au ”văzut” în noua postură de mogul și cărora li se părea greu adaptarea la lumea feroce a mass-mediei. ” În general, când mă gândesc la o afacere în care sunt majoritar, aștept să se adapteze lumea la mine”, spune Schwartzenberg, menționând că presa nu este un segment nou pentru el, cochetând cu acest domeniu de mai bine de zece ani.
Cum începe reorganizarea? În primul rând, birourile Realității, inclusiv redacțiile, se mută la finalul lunii, cel târziu începutul lui octombrie, în sediul Willbrook de pe DN1. ”Cu tot respectul pentru managementul domnului Ghiță, la Realitatea cred că, din păcate, cifrele financiare arată nevoia de a mă implica. Mă înțeleg excepțional cu domnul Ghiță. N-am avut nicio problemă cu el, cred că înțelege perfect că el este manager și eu sunt proprietar și știe mai bine decât mine că acel proiect pe care-l are făcut pe genunchi este un contract ce poate fi rupt în 3 secunde. Cred că relația noatră nu se bazează pe contract, ci pe încredere reciprocă, pe stimă. Din punctul meu de vedere, intenționez să-i fac o ofertă puțin mai interesantă de a se implica în această afacere decât ce face momentan”, declară Elan Schwartzenberg. Acesta menționează că l-a rugat pe Sebastian Ghiță, la imperativ, ca în noua schemă de funcționare a televiziunii, să nu existe excese pe post. 
”Consider că la momentul preluării, Realitatea era o televiziune care dacă ploua în China cu gheață, vinovat ar fi fost Băsescu. Îmi doresc ca acest post să fie de genul CNN și am avut două rugăminți precise: vreau să fim o televiziune echidistantă, echilibrată, normală. Nu vreau să văd oameni lingușiți sau oameni tăvăliți la infinit. Am rugat să trecem ușor-ușor în programul în care moderatorii nu mai au foarte multe păreri personale, fără legătură cu realitatea. Și cred că s-au făcut niște progrese”, concluzionează afaceristul. 
Zece milioane de euro pregătiți pentru investiții
Deși cifrele vehiculate în presă privind suma tranzacției și investițiile pe care omul de afaceri le are în plan pentru Realitatea Tv ”nu au nicio legătură cu realitatea”, Elan Schwartzenberg a declarat pentru Capital că este împăcat cu ceea ce a făcut pentru postul de televiziune. ”A înghițit câteva zeci de milioane. În secunda asta, în afară de costurile cu mutatul, mai am pregătite 10 milioane de euro pentru nevoile grupului, ce pot fi accesați imediat; acești bani provin dintr-un fond de 100 de milioane de euro pe care-l gestionăm pentru un consorțiu format din bănci și investitori, bani ce pot fi investiți, dacă este cazul, în mass-media, imobiliare sau orice alt segment cu potențial”, conchide milionarul.
Potrivit ultimei ediții a Top 300 Capital, Elan Schwartzenberg are o avere estimată la 45-50 de milioane de euro.