“Potenţialii ofertanţi sunt înştiinţaţi că pe parcursul derulării procesului de privatizare este posibilă modificarea capitalului social şi, implicit, a pachetului de acţiuni oferit spre vânzare, ca urmare a conversiei în acţiuni a creanţei AVAS (Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului) asupra Oltchim. În acest caz, Ministerul Economiei prin OPSPI (Oficiul Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie) va vinde întreg pachetul de acţiuni pe care îl va deţine în mod corespunzător în urma modificării capitalului social”, se precizează în anunţ.

În conformitate cu prevederile strategiei de privatizare a SC Oltchim SA metoda de privatizare este o metodă combinată: negociere pe bază de oferte preliminare şi neangajante, urmată de licitaţie cu ofertă în plic, conform anunţului de vânzare.

“Potenţialii ofertanţi sunt înştiinţaţi de asemenea că, în scopul eventualei integrări verticale a activităţilor S.C. Oltchim S.A. şi a Rafinăriei Arpechim Piteşti (actualmente deţinută de OMV Petrom şi furnizor tradiţional al Oltchim), fără a condiţiona în niciun fel procesul de privatizare a Oltchim şi actuala ofertă, au optiunea, via OPSPI, să negocieze direct cu OMV Petrom, corelat din perspectiva sinergiilor identificate cu procesul de privatizare Oltchim, termenii unei posibile achiziţii de la OMV Petrom a activelor Rafinăriei Arpechim”, se explică în sursa citată.

Cum va decurge procesul de privatizare

Conform sursei citate, vânzarea pachetului de acţiuni deţinut de Ministerul Economiei la Oltchim (54,80%) va avea următoarele etape:

  • cumpărarea Dosarului de Prezentare;
  • posibilitatea efectuării propriei analize diagnostic prin accesarea Camerei de Date Electronice şi efectuării de vizite la sediul Societăţii;
  • prezentarea de către potenţialii ofertanţi a unor oferte preliminare si neangajante;
  • discuţii cu potenţialii ofertanţi pe baza ofertelor preliminare şi neangajante;
  • organizarea unei licitaţii cu ofertă în plic.

“Preţul de ofertă va fi stabilit la un moment ulterior şi făcut public printr-un nou anunţ publicitar, cu cel puţin 30 de zile înainte de organizarea licitaţiei cu oferta în plic. Tot la acel moment va fi anunţat şi cuantumul garanţiei de participare la licitaţie”, se precizează în anunţ.
Investitorii interesaţi de preluarea combinatului vor putea achiziţiona Dosarul de prezentare al Oltchim începând de marţi, 20 martie. Pentru participarea la negocierile pe baza ofertelor preliminare şi neangajante şi/sau pentru participarea la licitaţia cu ofertă în plic este obligatorie cumpărarea Dosarului de Prezentare, se arată în anunţul de vânzare.

Termenul pentru depunerea ofertelor preliminare şi neangajante expiră la data de 17 aprilie, ora 11:00.