De fapt, am putea spune că Rizea s-a extrădat singur, pentru că Ministerul Justiției a fost prins pe nepregătite de iuțeala moldovenilor de peste Prut. Aceștia l-au reținut pe Cristian Rizea imediat ce Igor Dodon a semnat decretul de retragere a cetățeniei moldovenești.

Ce l-a determinat pe Igor Dodon să acționeze atât de rapid. Cel mai probabil acesta a acționat în virtutea unei strategii pentru turul doi al alegerilor prezidențiale din Republica Moldova. Vrând să demonstreze că el nu se asociază cu „corupții” românilor, l-a ales pe Cristian Rizea ca exemplu. Mai ales că se tot spunea că acesta este protejat fie de un consilier prezidențial pe siguranță națională, fie de adjunctul operativ al serviciilor de informații moldovene. Așa că a semnat decretul cu viteza fulgerului, a dat ordin de reținere și le-a spus românilor: Trimiteți mai repede actele de extrădare! Nici usturoi n-a mâncat, nici gura nu-i miroase.

Totuși cea mai interesantă întrebare rămâne în folosul cui a hămăit Cristian Rizea. Pentru că stătea bine mersi la Chișinău, nu-l deranja nimeni, avea o cetățenie pe care nu o luase la puricat nimeni. Brusc cineva i-a dat foială, de s-a apucat să dezvăluie și ce știa, și ce auzise, și ce citise prin ziare, băgându-și crenjile peste tot. Mulți dintre cei menționați au pus buza la prășit, iar unii din ei au făcut chiar mai mult, și-au băgat prietenii de toate gradele și naționalitățile la sapă…

Rezultatul este cel pe care l-ați văzut. Dar întrebarea rămâne: Rușii sau Românii au avut interes ca numitul Cristian Rizea să vorbească? Dacă sunt primii, atunci putem presupune că și-au făcut treaba cu fugarul Rizea, l-au stors și au provocat suficient deranj ca să nu mai aibă nevoie de el. Case closed! Cum ar spune orice milițian român. Numai că în cazul în care răspunsul stă într-unul din birourile de la București, putem spune că aventura lui Cristian Rizea de-abia începe!