Aproximativ o cincime din cheltuielile din domeniul sănătăţii din ţările membre ale Uniunii Europene sunt inutile şi ar putea fi realocate pentru o mai bună utilizare, se arată într-un raport publicat de Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OECD), care precizează numeroasele modalităţi prin care se poate reduce risipa în spitale şi cu medicamentele, informează AFP.

„Reducerea acestor cheltuieli este importantă nu numai pentru îmbunătăţirea accesului la îngrijirile necesare dar şi pentru garantarea rezistenţei sistemului de sănătate”, apreciază OECD în acest raport conform căruia aproape 9,6% din PIB-ul european este consacrat îngrijirii medicale.

Pentru a utiliza mai bine aceşti bani, „resursele ar putea fi alocate mai eficient în spitale”. În acest sens, o parte din internările în spitale ar fi „evitabile”, în special pentru pacienţii care suferă de diabet, hipertensiune sau astm, scrie Agerpres.

OECD menţionează recursul uneori „excesiv” la naşterile prin cezariană şi, dimpotrivă, recursul uneori insuficient la chirurgia ambulatorie (fără spitalizare), de exemplu pentru operaţiile de cataractă sau amigdalită.

O altă zonă în care ar putea fi făcute economii sunt „externările tardive” ale pacienţilor spitalizaţi, pe care unele ţări din nordul Europei le sancţionează cu o amendă impusă instituţiilor spitaliceşti.

De asemenea, OECD enumeră remediile clasice pentru a scădea costul global al medicamentelor: mai puţine antibiotice, mai multe medicamente generice şi o mai bună urmărire a tratamentelor bolnavilor.

Înfiinţată în anul 1961, OECD joacă un rol de consiliere pentru guvernele ţărilor puternic dezvoltate, în materie de politică economică, socială şi de guvernare. Cele 35 de state membre OECD deţin împreună aproximativ 60% din economia mondială, 70% din comerţul mondial şi 20% din populaţia lumii.