Bradul natural de crăciun vine cu câteva neplăceri în casă. Spre deosebire de cel artificial, acesta trebuie întreținut pentru a nu se scutura atât de repede, dar și pentru a se menține verde.

Potrivit casadex.ro, specialiștii susțin că atunci când bradul natural ținut în ghiveci este îngrijit, el poate rămâne verde o lună de zile sau chiar mai mult. El trebue udat odată la două tre zile și necesită mai multe amănunte.

Mai exact, acesta are nevoie atât de apă, cât și de lumină pentru fotosinteză, iar în funcție de mărimea bradului, acesta ar putea consuma chiar și până la 200 de ml de apă pe zi. Cercetătorii au ajuns la concluzia că singurul lucru care poate păstra bradul verde pentru mai mult timp este apa, combinată cu mai multe substanțe.

Fiecare dintre ele are o serie de beneficii care previn uscarea bradului de Crăciun și îl mențin verde pentru mai mult timp. Astfel, o opțiune este siropul de porumb diluat în apă. Apa se pune prima dată pe foc, se încălzește, iar siropul se toarnă după. Se lasă apa la răcit înainte de a fi turnată în ghiveciul bradului

Cât timp poate fi păstrat bradul verde

O altă opțiune este oțetul de vin alb, care se adaugă în apă înainte de udarea bradului. Specialiștii mai recomandă detergentul dezinfectant, care oprește înmulțirea germenilor în vasul de apă, iar bradul va putea beneficia astfel de toți nutrienții. Acesta se folosește o singură dată pe săptămână.

O altă recomandare este limonada: apă, zahăr și zeamă de lămâie, care hrănesc copacul și îl mențin proaspăt. Vodca este și ea recomandată, datorită alcoolului care omoară bacteriile din apă.

Aspirina se recomandă și ea, pentru că întărește sistemul imunitar al copacului și în protejeză de bacterii. Ingredientul activ din aspirina este acidul salicilic, un hormon produs de anumite plante atunci cand sunt expuse infectiilor virale sau fungice. Ea se adaugă în vasul cu apă înainte de a uda bradul.

Efectul instalației de Crăciun asupra bradului

Pentru păstrare prospețimii și mirosului de brad, specialiștii recomandă apa, sirop de porumb, otet din vin alb si dezinfectant. Pe de altă parte, detergentul trebuie adaugat dupa ce s-a amestecat apa cu siropul si otetul, pentru ca dezinfectantul turnat peste otet nediluat produce vapori toxici.

Alte trucuri care pot fi folosite în casă pentru întreținerea bradului de Crăciun sunt instalarea unui umidifcator, care va ajuta bradul să rețină umezeala. Totodată, datul cu fixativ pe crengi este important și menține aspectul acestuia. Un alt aspect important îl reprezintă fructele de sub brad. Ele emană vapori de etilenă care afectează pomul și duc la pierderea acelor.

În ceea ce privește decorarea bradului de Crăciun, instalația luminoasă poate face rău bradului, împiedicând procesul de fotosinteză. În acest context, specialiștii recomandă utilizarea LED-urilor în locul beculetelor cu filament, pentru ca au avantajul de a nu se incalzi. Totodată, se recomandă utilizarea de becuri cât mai transparente.

Specialiștii susțin că lumina albă este absorbită ușor, iar bradul are nevoie de ea pentru sănătatea acelor. Pe de altă parte, luminile colorate precum roșu sau albastru îngreunează acest proces si supune copacul la un efort suplimentar pentru a-și prepara hrana prin fotosinteza. Aceștia mai precizează că beculețele albe pot prelungi viața bradului cu până la 30 de zile după împodobire.