O demonstrează cu vârf şi îndesat evoluţia afacerilor deţinute de milionarii din Top 300 care, într-o formă sau alta, au ajuns să aibă probleme cu justiţia. Gigi Becali, Sorin Ovidiu Vîntu, Nelu Iordache, Cătălin Chelu, Liviu Jitea, Cornel Penescu sau Dinel Staicu sunt doar câteva dintre numele de foşti sau actuali ocupanţi ai topului care au populat, la un moment dat, puşcăriile. Aproape fără excepţie, afacerile lor au avut de suferit. Acestora li se adaugă şi alte nume cunoscute de milionari care nu au fost condamnaţi, dar care au procese pe rol. În această situaţie se află George Copos sau Ioan Neculaie, cei doi patroni de club de fotbal care au dosare pe rol. Nu au fost ocoliţi de ghinion nici Costel Căşuneanu sau Marius Locic, ale căror afaceri în construcţii au avut serios de suferit după cele 24 de ore petrecute în arestul Poliţiei. Între timp, Locic a fost chiar condamnat definitiv.

Insolvenţă, faliment şi executări silite

Romstrade, firma controlată de milionarul Nelu Iordache, a cărui avere a scăzut într-un singur an de la peste 70 de milioane de euro la aproximativ 30 de milioane, era cândva una dintre vedetele pieţei construcţiilor din România. De altfel, Iordache face parte din grupul select al celor denumiţi de presă „regi ai asfaltului“. Firma sa de construcţii derula afaceri de sute de milioane de euro anual şi executa lucrări de amploare, printre care merită menţionate drumul Transalpina şi autostrada Bucureşti-Ploieşti. Mai mult, Iordache deţinea şi cel mai mare operator de curse aeriene low-cost din România, Blue Air. A fost nevoie de doar câteva luni de la arestarea lui Iordache, la finalul anului trecut, pentru ca totul să se prăbuşească. Romstrade este în insolvenţă, iar cifrele sale nici măcar nu mai apar pe site-ul Ministerului Finanţelor, în timp ce Blue Air, care risca, de asemenea, insolvența, a fost cumpărată de un grup de foşti directori ai companiei. Alte afaceri mai mici ale milionarului au dispărut aproape complet, iar băncile şi firmele de leasing i-au scos la licitaţie staţiile de asfalt şi utilajele.

O prăbuşire mult mai abruptă au suferit afacerile lui Cornel Penescu, fostul patron al lanţului de magazine PIC şi al echipei de fotbal FC Argeş. Peste noapte, afacerile omului de afaceri – condamnat la patru ani de puşcărie pentru dare de mită – au dispărut complet. PIC este în faliment, FC Argeş şi-a schimbat proprietarul şi a ajuns o echipă mediocră din divizia secundă de fotbal, iar Penescu şi-a pierdut până şi maşina personală, un Maybach scos la licitaţie de firma de leasing. Tot din zona fotbalului poate fi inclus şi braşoveanul Ioan Neculaie, dar şi craioveanul Dinel Stai­cu. Primul, liber, dar cu două dosare grele pe rol. Al doilea, condamnat în mai multe dosare. Neculaie, fost acţionar majoritar la Tractorul Braşov şi Roman Braşov, mai are la vedere o singură firmă cu obiect de activitate în domeniul imobiliar. Această societate are o cifră de afaceri absolut neglijabilă şi datorii imense, însă este încă valoroasă întrucât include activele imobiliare ale milionarului, adică aproape tot ce i-a mai rămas după ce a pierdut în instanţă controlul asupra producătorului de camioane Roman.

La rândul său, Dinel Staicu, fost patron la Universitatea Craiova, fost preşedinte la SIF Oltenia şi important jucător pe bursă, a pierdut totul după ce a fost condamnat definitiv şi a încercat să fugă din ţară schimbându-şi şi numele.
Tot cu speculaţii pe bursă se ocupa şi Cătălin Chelu, apropiat şi partener de afaceri al lui Dinel Staicu, de asemenea cercetat penal şi tot cu o avere în scădere.

Nume celebre
 

Lui Sorin Ovidiu Vîntu îi plăcea să spună despre sine că este un speculator pursânge, sfătuind autorităţile, într-o celebră intervenţie la propria lui televiziune, „să-şi întărească statul“. Se pare că acest lucru chiar s-a întâmplat, întrucât Vântu a ajuns, după nici doi ani de la acea afirmaţie, să facă un an de închisoare şi să-şi piardă şi principalul activ vizibil, adică televiziunea Realitatea. Într-o primă fază, Vîntu a încercat să scape de problemele pe care le avea cu Fiscul prin externalizarea managementului grupului de presă pe care îl deţinea şi din care făceau parte nume importante din media, ca Realitatea TV, Academia Caţavencu sau Cotidianul, dar şi zeci de reviste de nişă şi site-uri. De aici a început şi decăderea milionarului care, imediat după ce a fost condamnat la închisoare, a pierdut, rând pe rând, totul. Televiziunea a vândut-o, iar una dintre firmele unde avea interese, adică PSV Company, a fost cumpărată, în insolvenţă fiind, de către doi investitori. Anterior, active ale PSV fuseseră cumpărate separat.

Un alt caz celebru este cel al lui Gigi Becali, condamnat recent în trei dosare. Câteva dintre afacerile acestuia, printre care fabrica de armament şi ferma de pui au intrat în insolvenţă, iar presa scrie că nici alte afaceri nu-i merg prea de bine după intrarea lui în puşcărie.

Copos ia măsuri din timp

Şi George Copos, fostul patron al Rapidului, are probleme cu justiţia. Este cercetat în două dosare grele, unul privind transferurile din fotbal, iar altul privind Loteria Naţională. Despre acestea şi despre cum îi sunt afectate afacerile a vorbit pentru Capital chiar George Copos. Mai precaut din fire, omul de afaceri ia măsuri din timp pentru a-şi proteja afacerile în cazul unor sentinţe negative. „Am bugetat pentru anul acesta inclusiv despăgubirile şi penalităţile pe care aş putea fi obligat să le plătesc în urma sentinţelor definitive“, spunea el pentru Capital. Aproximativ 2,5 mil. euro sunt prevăzute pentru această eventualitate, şi pentru că sunt deja în scripte nu vor fi afectate lichidităţile holdingului şi nici nu se va pune problema sechestrării sau vânzării unor active. Ba mai mult, omul de afaceri a intrat în stand by. „Nu mi s-a refuzat niciun credit. Eu am cerut la BRD suspendarea finanţării pe care o obţinusem la ei. Am blocat toate investiţiile. Ana Tower ar fi creat anul acesta două-trei sute de locuri de muncă. Nu mai modernizăm niciun hotel, nimic“, continuă, milionarul.

Între timp, George Copos a vândut şi activul său de suflet, adică clubul Rapid Bucureşti.

Ca un fulger. Businessul trece în plan secund 
 

Capital a vorbit cu un cunoscut specialist în drept penal economic despre efectele condamnărilor penale asupra afacerilor din România. Antoniu Obancia, partner la Zamfirescu Racoţi and Partners (ZRP), remarcă, la rândul său, legătura strânsă dintre afacere în sine şi acţionarul majoritar. „În primul rând, ceea ce afectează serios afacerea este acuzaţia penală însăşi. Dacă omul de afaceri este cunoscut şi are un business mare, în primul rând încrederea partenerilor comerciali are de suferit, şi businessul lui suferă mai ales dacă asupra persoanei se iau măsuri restrictive, cum ar fi reţinerea sau arestarea“, spune Obancia.  

Avocatul vorbeşte şi despre efectele psihologice ale cercetărilor asupra omului de afaceri care nu mai reuşeşte să se concentreze asupra businessului, ci se dedică total problemelor personale. „Sigur că unii dintre ei sunt precauţi şi adoptă măsurile necesare. Depinde însă de situaţie, pentru că deseori ancheta este  surpriză. Te ia cu mandat de aducere pentru o declaraţie ca martor şi rămâi acolo 24 de ore şi încă 29 de zile. Psihologic, tendinţa acuzatului este să revină la situaţia de dinainte. Pe măsură ce trece timpul, îşi dă seama că totul în jurul lui se năruie“, explică Obancia.