Conform ultimelor date de la Oil Bulletin, publicate pe 23 mai, cea mai ieftină motorină din Europa o au două state total opuse din punctul de vedere al nivelului de trai: bulgarii, care sunt cei mai săraci, și luxemburghezii, care sunt cei mai bogați.

Astfel, un litru de mtorină  în Bulgaria a ajuns să coste 1,13 euro, în timp ce în Luxembourg, pentru un litru de motorină dai 1,14 euro.

Din păcate pentru britanici, motorina s-a scumpit și a ajuns să fie 1,61 euro pe litru.

În România, conform ultimului Oil Bulletin, prețul unui litru de motorină  este de 1,24 euro.
Explicația etse că Luxembourg are, alături de Cipru, cel mai mic nivel de taxare pe motorină: 40%. Ca termen de comparație, România are 44%.
Statele cu cele mai mari rezerve de petrol au cea mai scumpă benzină
Să ai cele mai mari rezerve de petrol din Europa și unul dintre cele mai mari prețuri la benzină este un paradox, dar este şi o realitate. Exemplul ţărilor arabe care au mult petrol în buzunar dar şi un preţ de 2 cenţi pe litrul de benzină nu se aplică şi în cazul Europei.
Spre deosebire de Olanda însă, Norvegia are o rezervă de petrol de 9,8 miliarde de barili de petrol. Mai mult, este pe locul 10 în lume la capitolul rezerve de petrol pe cap de locuitor: peste 2 milioane de barili la mia de locuitori, din punctul de vedere stând mai bine decât Rusia şi fiind devansată de Venezuela (cu 2,9 milioane de barili pe cap de locuitori).

Pe locul al doilea ca mărime a rezervelor europene este Marea Britanie cu 4,5 miliarde de barili de petrol.

La fel, Marea Britanie are unul dintre cele mai mari preţuri la pompă, ieri a ajuns la 6 lire pe galon (aproximativ 1,52 euro pe litru).