Chiar dacă în prezent, cu unele excepţii, băncile au devenit mult mai prudente în ceea ce priveşte cardurile de credit, ele se confruntă acum cu efectele cardurilor acordate în perioada de boom 2006-2008. De multe ori, cardurile de credit au fost prezentate greşit ca fiind o alternativă la creditul de nevoi personale, fără a li se prezenta anumite caracteristici în detaliu – cele legate de retragerile de cash, de perioada de graţie etc., spune Anca Bidian, CEO Kiwi Finance.
„În cazul cardurilor de credit, cei care le-au accesat le-au folosit într-o proporţie covârşitoare exact cum nu trebuie, ajungând să fie împovăraţi peste măsură de costurile aferente.  Uneori, au fost folosite chiar în mod toxic – oamenii retrăgeau bani de pe ele ca să achite alte rate“, explică Bidian. Ele sunt de fapt un instrument pentru plata la comercianţi, având nişte beneficii asociate – perioadă de graţie, rate cu dobândă zero, puncte bonus, discounturi etc. Nu să retragi cash de pe ele, pentru că plăteşti dobânzi usturătoare din prima zi. Cum ieşim din spirala acestor costuri care, în multe cazuri, fac ca suma datorată să crească de la o lună la alta, chiar dacă achităm lunar suma minimă de plată? Cea mai bună soluţie este refinanţarea. Aici, în funcţie de sume şi de anumite condiţii, avem trei posibilităţi.

Tipuri de refinanţări
Refinanţarea unui card sau mai multor carduri printr-un singur card de credit are beneficii importante.
„Sunt oferte în piaţă când la refinanţare ai posibilitatea de a stinge datoria de pe celelalte carduri în 36 de rate fără dobândă sau poţi beneficia de un bonus de 10%, la pachet cu o perioadă de graţie de 6 luni“, arată Bidian. Pentru amânarea plăţii, se pot accesa două carduri de credit, cu perioadă de graţie la retragerea de cash, urmând a se jongla cu ele.
În general, la cardurile de credit se plăteşte doar dobânda sau nici aceasta, spune Bidian. Nu e ca la creditele de nevoi personale, unde obligatoriu plăteşti dobânda întreagă la sold şi plăteşti şi o fracţie din principal.
„În cazul refinanţării prin credit de nevoi personale, fără excepţie ratele lunare sunt mult mai mici decât cele anterioare de la cardurile de credit“, precizează Bidian. Totuşi, ea atrage atenţia că refinanţarea cardurilor de credit este un adevărat coşmar din punctul de vedere al operaţiunilor de închidere a cardurilor vechi, pe când în străinătate banca ce urmează să preia datoria se ocupă de tot. Refinanţarea prin credit de nevoi personale cu ipotecă o recomandăm clienţilor care au datorii mai mari, eventual şi alte expuneri decât cardurile de credit.