Majoritatea dintre noi suntem liberi în această perioadă din an, dar asta nu înseamnă că nu suntem sub presiunea unui dead-line de proiect sau că nu suntem solicitați în timpul concediului pentru a munci. 

Într-un studiu eJobs despre munca în concediu, se arată că 3 din 10 angajați lucrează chiar și atunci când sunt în vacanță, iar numărul pare să fie în creștere. Așadar, dacă și tu faci parte din acei trei și dacă vrei să te odihnești cu adevărat în acest concediu, să te detașezi de muncă și să te întorci cu forțe proaspete la începutul anului, încearcă sfaturile următoare:

Organizează-te atent

Profită de ultimele zile înainte de concediu pentru a termina cât mai multe sarcini, dar propune-ți să nu stai peste program. Asta te va forța să lucrezi cât mai eficient și să nu pierzi totuși din orele libere pe care le ai la sfârșitul unei zile de lucru.

Folosește-te de „Out of Office”

Chiar dacă ai vorbit cu toată lumea și ai anunțat cu fermitate de multiple ori perioada în care vei fi în concediu, nu uita de OOO – reply-ul Out of Office. E mailul care se trimite automat în perioada în care nu ești la birou tuturor celor care îți vor scrie în acest interval. Poți menționa din nou aici data la care te vei întoarce la job și îți poți lăsa numărul de telefon în caz de urgențe și în caz că nu există nicio persoană care te poate înlocui în această perioadă. Așa vei putea să te detașezi de muncă, știind că dacă ceva arde cu adevărat, vei fi sunat. 

Strategii de lucru în vacanță

Dacă însă îți e foarte greu să renunți complet la muncă cât ești în concediu, asigură-te că ai totuși o strategie de lucru ca să nu te simți ca și cum muncești în tot acest interval. Poți, spre exemplu, să îți aloci două ore o dată la 2-3 zile, în care să rezolvi sarcinile urgente, iar la mailuri să răspunzi imediat, spunând că vei reveni după acea dată.