Modul în care îţi expui aşteptările tale salariale, te poate conduce către primirea jobului şi salariului dorit, sau, din contră, te poate lăsa cu mâna goală. Negocierea salarială poate fi dificilă în orice interviu de angajare, dar cu atât mai dură pentru un începător.
Toţi am trecut prin la acel moment din timpul unui interviu când angajatorul pune temuta întrebare "Deci? – Care sunt cerinţele tale salariale?"

Candidaţii la locuri de muncă, trebuie să ştie că atunci când este vorba de o negociere salarială, mingea este mai mult în curtea lor decât ar putea crede.

Întrebarea "Ce fel de salariu meriţi?", nu este chiar o întrebare capcană de interviu, aşa cum cred unii oameni că este.
Un factor de care trebuie să îţi aminteşti consecvent, este că pentru a ştii cum să răspunzi unor astfel de întrebări, trebuie să depui eforturi de onestitate, sinceritate şi capacitatea de a fraza răspunsul în cea mai bună formulare posibilă.

Cum poţi răspunde la această întrebare? Ghidează-te după următoarele aspecte:

Ce salariu meriţi?
Poţi răspunde la această întrebare, fără a oferi un răspuns concret.

Dacă angajatorul te întreabă: "Ce salariu cauţi?", poţi spune pur şi simplu că ai încredere că societatea va plăti în funcţie de nivelul pieţei curente şi experienţa ta.
Dacă doreşti să oferi un răspuns mai concret, există câteva lucruri pe care le poţi face pentru a realiza acest lucru. Îi poţi cere, de exemplu, să îţi dea o idee despre salariul la care se gândeşte. Poţi indica faptul că rezultatele tale şi piaţa muncii la momentul ultimului loc de muncă, au determinat salariul precedent.

Iată câteva exemple de răspunsuri pentru a te ajuta în formularea propriilor răspunsuri la întrebările despre salariu în timpul interviului. Unele dintre răspunsuri sunt mai puternice decât altele, iar unele se vor potrivi anumitor situaţii mai mult decât altele. Îţi recomandăm să utilizezi propriile cuvinte pentru a răspunde la acest tip de întrebare.

Răspuns 1
"Am nevoie în primul rând de mai multe informaţii despre poziţia disponibilă, înainte de a începe să discutăm salariul. Puteţi să-mi spuneţi salariul mediu pentru această poziţie?"

Răspuns 2
„Din cercetările pe care le-am făcut, salariul pare să fie în intervalul …. – …..
Acesta este intervalul pe care îl aveţi şi dumneavoastră în vedere?" – un răspuns bun în cazul în care insistă asupra unei sume.

Răspuns 3
„Pe baza experienţei mele anterioare şi abilităţilor de care dispun pentru acest tip de poziţie, aş dori ca salariul să fie între …. şi …..  – răspuns bun dacă angajatorul face presiuni pentru o cifra – oferă un interval acceptabil“

Răspuns 4
„Înainte de a răspunde la această întrebare, aş dori să întreb ce salariu oferiţi de obicei, pentru cineva cu experienţa şi educaţia mea în acest tip de poziţie?"

Răspuns 5
„Sunt sigur că atunci când va veni timpul şi ştiu mai multe despre faptele poziţiei şi modul în care se încadrează în imaginea de ansamblu, putem ajunge de o cifra de comun acord.“

Răspuns 6
"Oportunitatea companiei dumneavoastră este valoroasă pentru mine. Sunt întotdeauna dispus să privesc la imaginea de ansamblu. Aş dori să fiu plătit în conformitate cu contribuţia mea în cadrul poziţiei, dar sunt dispus să fiu şi oarecum flexibil.“