Dacă primele oferte ale turoperatorilor se limitau la Spania sau Turcia, anul acesta gama de astfel de concedii este mult mai variată, iar prețurile mult mai avantajoase.

Spania, cea mai accesibilă

Costa del Sol. O destinație pentru care plătim cel puțin 500 de euro în plin sezon estival. În extra sezon, pachetele pentru seniori se vând cu 294 de euro, toate taxele sunt incluse, de asemenea, transportul și șapte nopți cazare cu demipensiune. Li se adaugă o excursie și băutura (apă și vin). Deși pachetul este adresat celor peste 55 de ani, cei care se cazează în camere cu astfel de persoane beneficiază de același tarif. Turiștii mai tineri pot beneficia de această excursie, dar vor plăti suplimentar 90 de euro. Pentru Mallorca, același program pentru seniori costă 300 de euro. ” Turiştii se hotărăsc cam pe ultima sută de metri asupra vacanţei, avem cereri, în general, cu o săptămână înainte de plecare. Majoritatea locurilor în charterele de octombrie si noiembrie au fost ocupate, există o scădere a cererilor pentru decembrie, dar de la sfârşitul lui ianuarie şi în februarie situaţia este optimistă”, spune Mircea Vladu, director Prestige Tours.

O altă destinație din Spania pe care agențiile o au în portofoliu este Costa Brava, pachetul pentru seniori fiind de 375 de euro, cu aproape 100 de euro mai puțin decât oferta standard practicată în sezon estival. Christian Tour, agenția în portofoliul căreia se află această ofertă percepe 50 de euro în plus celor care nu au încă 55 de ani, dar vor să beneficieze de acest program. Potrivit lui Cristian Pandel, directorul turoperatorului, anul trecut peste 7.000 de persoane au ales aceste programe pentru seniori. ”Cea mai mare cerere este pentru începutul şi sfârşitul de sezon când temperaturile sunt foarte plăcute. Aceleaşi perioade au fost preferate şi anul trecut. Până acum cursele charter pentru Spania, Italia şi Israel, în lunile octombrie şi noiembrie au fost pline 100%. Situaţia se menţine la fel şi în luna noiembrie, în lunile decembrie şi ianuarie, rata de ocupare este de aproximativ 80%, iar din februarie 2012 charterele sunt ocupate în proporţie de 90 sau chiar 100%”, adaugă acesta. Pachetul pentru Israel a fost lansat anul acesta și are prețuri de la 385 de euro, în condițiile în care un circuit clasic în Țara Sfântă costă, în mod normal, 549 de euro. Pe Italia, oferta Christian Tour include Napoli și Sicilia, cu prețuri de 335 de euro, respectiv 345 de euro.

Programul pentru seniori ”Hai în Cipru” costă 235 de euro, însă cele șapte nopți de cazare cu demipensiune sunt la hoteluri de două stele. Avantajul pentru seniori este că beneficiază de două excursii opționale, în Nicosia, Larnaca și Lefkara (la alegere). ”Anul trecut, prin agenţia Prestige Tours, aproximativ 2500 de seniori au mers în Cipru”, spune Mircea Vladu.