La o primă vedere, pare puţin complicat să începi o afacere, deoarece înregistrarea se realizează prin prezentarea unui singur formular autorităţilor. Dar, desigur, există o serie de reglementări care afectează atât înfiinţarea companiei, cât şi derularea activităţilor ei.

50% din membrii conducerii şi directorul unei companii cu răspundere limitată trebuie să fie rezidenţi în Norvegia. Această regulă nu se aplică persoanelor rezidente în Spaţiul Economic European (EEA). Ministerul Comerţului şi Industriei din Norvegia poate acorda excepţii de la reglementările în vigoare privind rezidenţa. La adresahttp://www.oslo.technopole.no/ la folderul „Publications” se găseşte broşura completă privind înfiinţarea societăţilor comerciale în Norvegia, precum şi la adresa http://www.bedin.no/php/startside_eng/cf/hDKey_2, care face referire şi la fiscalitatea ce se aplică acestora.

Este important să ştiţi faptul că regiunile cu industrie mai puţin dezvoltată sunt supuse unei impozitări mai indulgente decât alte zone, de exemplu sub formă de impozit pe salarii diferenţiate.

Tipul afacerii

Alegerea entităţii comerciale este de obicei prima problemă pe care şi-o pune un antreprenor. Alternativele sunt:

  •     Asociat unic (liber-profesionist) (norvegiană: “enkelt-personsforetak”).
  •     Societate cu răspundere nelimitată – ANS şi DA (norvegiană: “selskap ansvarlig”).
  •     Societate cu răspundere limitată – AS (norvegiană: “aksjeselskap” – AS).
  •     Societate cooperativă – SA

În Norvegia pot fi înfiinţate companii cu răspundere limitată (cu un capital minim 100.000 NOK pentru o companie privată şi 1.000.000 NOK pentru o companie publică în cash sau bunuri), pe acţiuni şi alte tipuri de asociere cu scop lucrativ respectând prevederile legii „The Business Enterprise Registration Act”, adică legea nr. 44 şi, respectiv, 79 din iunie 1997. Conţinutul legilor şi detalii suplimentare se pot obţine accesând prin internet pagina web: http://www.bedin.no. Costurile pentru rezervarea unei societăţi cu răspundere limitată este de 6.000 NOK şi durează on-line 2-3 zile. Societăţile private cu răspundere limitată cu un capital mai mare de 3.000.000 NOK şi cele publice sunt obligate să aibă un director general rezident în Norvegia sau EEA.

Citeşte mai multe pe  vikingi.ro