Rezerva federală americană şi Trezoreria ar fi disimulat pierderile băncii Merrill Lynch, conform declaraţiilor Bank of America. De asemenea, Trezoreria ar fi ameninţat că schimbă conducerea Bank of America pentru a forţa preluarea Merrill Lynch, afirmă directorul general al BoA, Kenneth D. Lewis.

Totul se învârte în jurul bonusurilor primite de conducerea Merrill Lynch cu puţin înainte de preluarea acesteia de către BoA. Evenimentele s-a desfăşurat cu o viteză uimitoare. Procurorul general care se ocupă de anchetă, Andrew Cuomo, explică:

„Preluarea Merrill de către BoA a fost aprobată de către acţionari pe 5 decembrie 2008 şi finalizată pe 1 ianuarie 2009. În săptămână de după votul acţionarilor şi la câteva zile după ce Merrill a plătit bonusurile, rapid şi în linişte deplină, a înregistrat pierderi de miliarde de dolari.”

Conform declaraţiilor lui Kenneth Lewis, Henry Paulson şi Ben Bernanke nu ar fi vrut să divulge dificultăţile financiare ale Merrill înainte de preluarea sa. Dacă ar fi făcut acest lucru,  probabil că acţionarii s-ar fi opus achiziţiei. O eventuală opunere ar fi însemnat, spune Lewis, o lovitură grea pentru sistemul financiar american.

Fedul a dezminţit declaraţiile directorului BoA, explicând că instituţia nu putea interveni în treburile interne ale Merrill Lynch.

S-a dorit anularea preluării

Problema este însă că Kenneth Lewis, în calitate de director al BoA nici nu s-a interesat de starea de sănătate a Merrill Lynch. Dar, în momentul în care a fost informat de pierderile uriaşe ale băncii, Lewis ar fi dorit să anuleze operaţiunea.

Ajuns la Washington pentru discuţii, directorul a fost „rugat” să nu activeze clauza de anulare a preluării înainte de a „alte consultaţii”. Apoi au avut loc diverse întrevederi cu Paulson şi cu Bernanke.

În continuare reticent, Kenneth Lewis ar fi primit pe 17 decembrie un mesaj în care i se spunea că managementul şi consiliul de administraţie al Bank of America ar putea fi schimbat. La 1 ianuarie 2009, preluarea Merrill Lynch de către Bank of America a fost finalizată.

Cele două instituţii se află începând din luna ianuarie în faţa justiţiei pentru că acţionarii nu au fost informaţi cu privire la pierderile băncii de afaceri înainte ca aceasta să fie preluată. De asemenea, urmărirea judiciară vizează şi acordarea unor prime de 3,6 miliarde de dolari cu puţin timp înainte de preluare.

Sursa: e24